About: Knihovní fondy liechtensteinské primogenitury a zámecká knihovna v Lednici     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Zámecká knihovna v Lednici patřila jednomu z nejstarších a nejbohatších šlechtických rodů na Moravě. Veškeré knihovní fondy liechtensteinské primogenitury čítaly koncem 19. století neuvěřitelných 100000 svazků, na Moravě byly uloženy pouze zčásti na zámcích v Lednici a ve Valticích. Do dnešního dne se na našem území uchoval pouze zlomek celkového valtického a lednického fondu. Pomocí tohoto zlomku, archivních a bibliografických pramenů však můžeme dokumentovat vztah Liechtensteinů ke knižní kultuře a k historii vlastního rodu, jejich vzdělanost, sběratelské záliby, zájmové zaměření majitelů knih 19. a 20. století a jejich veřejnou a charitativní činnost. V 50. letech se sem dostaly nedopatřením části knihoven z jiných zámků a objektů, které byly zařazeny do fondu a spolu s ním prohlášeny za kulturní památku. Provenienční znaky nám umožňují velmi spolehlivě určit původ jednotlivých knih a vycházet při hodnocení lednické knihovny z jednotek výhradně liechtensteinských.
  • Zámecká knihovna v Lednici patřila jednomu z nejstarších a nejbohatších šlechtických rodů na Moravě. Veškeré knihovní fondy liechtensteinské primogenitury čítaly koncem 19. století neuvěřitelných 100000 svazků, na Moravě byly uloženy pouze zčásti na zámcích v Lednici a ve Valticích. Do dnešního dne se na našem území uchoval pouze zlomek celkového valtického a lednického fondu. Pomocí tohoto zlomku, archivních a bibliografických pramenů však můžeme dokumentovat vztah Liechtensteinů ke knižní kultuře a k historii vlastního rodu, jejich vzdělanost, sběratelské záliby, zájmové zaměření majitelů knih 19. a 20. století a jejich veřejnou a charitativní činnost. V 50. letech se sem dostaly nedopatřením části knihoven z jiných zámků a objektů, které byly zařazeny do fondu a spolu s ním prohlášeny za kulturní památku. Provenienční znaky nám umožňují velmi spolehlivě určit původ jednotlivých knih a vycházet při hodnocení lednické knihovny z jednotek výhradně liechtensteinských. (cs)
  • The castle library in Lednice used to belong to one of the oldest and wealthiest noble families in Moravia. By the end of the 19th century, the entire library fund of the Liechtenstein family held an unbelievable 100,000 volumes, with the castles in Lednice and Valtice housing only some of them. Only a fraction of the complete Valtice and Lednice fund has been preserved inside the Czech Republic to date. With the help of this fraction, however, as well as using archival and bibliographic sources, we may document the relationship of the Liechtensteins to literary culture and to the history of the family itself, their education, collective hobbies, the interest focus of the books' owners in the 19th and 20th centuries, and their public and charity activities. In the 1950's, parts of libraries from other castles and buildings were brought here accidentally, included into the fund, and declared a cultural monument together with the original fund. Provenance characteristics enable us to determine the origins of individual books very reliably, thus evaluating the Lednice library exclusively with items belonging to the Liechtensteins. (en)
Title
  • Knihovní fondy liechtensteinské primogenitury a zámecká knihovna v Lednici
  • Knihovní fondy liechtensteinské primogenitury a zámecká knihovna v Lednici (cs)
  • The library funds of the Liechtenstein primogeniture and the castle library in Lednice (en)
skos:prefLabel
  • Knihovní fondy liechtensteinské primogenitury a zámecká knihovna v Lednici
  • Knihovní fondy liechtensteinské primogenitury a zámecká knihovna v Lednici (cs)
  • The library funds of the Liechtenstein primogeniture and the castle library in Lednice (en)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003089!RIV13-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 144820
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003089
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Library fund; castle libraries; old prints; incunabula; Liechtensteins; catalogues (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C15D3037B8A8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 72
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Holíková, Pavla
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software