About: Wall mural techniques from the writting of Josef Navrátil     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The painter Josef Navrátil kept notes describing varying painting techniques as well as recipes for their preparation, likely throughout the entire time he was actively painting. Navrátil's preserved manuscript, written by hand in German, contains such notes and was likely written between 1837 and 1861. Bohuslav Slánský, the head of the painting restoration school at the Academy of Fine Arts in Prague, drew mainly from these writings. B. Slánský focused on the paintings of J. Navrátil most likely because he and his students restored his wall murals in the 1950's. Part of the notes containing the recipes for the preparation of painting techniques from the manuscripts were translated by B. Slánský and presented to the professional community in his articles devoted to the restoration of wall murals at the chateau in Jirny. The manuscript is diverse in content, and Navrátil's notes are mostly devoted to painting and decorative techniques. The notes also address the preparation of various substrates beneath paintings as well as recipes for similar techniques (e.g. gold plating, glass gilding and colouring, painting varnishes). (en)
  • Malíř Josef Navrátil si zapisoval poznámky s nejrůznějšími malířskými technikami a recepty na jejich přípravu pravděpodobně po celou dobu svých malířských realizací. Dochovaný Navrátilův německy psaný rukopis s takovými zápisky vznikal pravděpodobně v rozmezí let 1837–1861 a čerpal z něj zejména Bohuslav Slánský, vedoucí malířské restaurátorské školy na Akademii výtvarných umění v Praze. B. Slánský se zajímal o malířské dílo J. Navrátila nejspíše i z toho důvodu, že některé jeho nástěnné malby spolu se svými žáky restauroval v 50. letech 20. století. Část zápisků s recepty na přípravu malířských technik z rukopisu B. Slánský přeložil a představil odborné veřejnosti ve svých článcích věnovaných restaurování nástěnných maleb na zámku v Jirnech. Obsah rukopisu je rozmanitý a Navrátil se v poznámkách z největší části věnuje malířským a dekoratérským technikám. Zápisky se dále týkají příprav různých podkladů pod malby nebo receptů na příbuzné techniky (např. zlacení, pozlacování a barvy na sklo, obrazové laky).
  • Malíř Josef Navrátil si zapisoval poznámky s nejrůznějšími malířskými technikami a recepty na jejich přípravu pravděpodobně po celou dobu svých malířských realizací. Dochovaný Navrátilův německy psaný rukopis s takovými zápisky vznikal pravděpodobně v rozmezí let 1837–1861 a čerpal z něj zejména Bohuslav Slánský, vedoucí malířské restaurátorské školy na Akademii výtvarných umění v Praze. B. Slánský se zajímal o malířské dílo J. Navrátila nejspíše i z toho důvodu, že některé jeho nástěnné malby spolu se svými žáky restauroval v 50. letech 20. století. Část zápisků s recepty na přípravu malířských technik z rukopisu B. Slánský přeložil a představil odborné veřejnosti ve svých článcích věnovaných restaurování nástěnných maleb na zámku v Jirnech. Obsah rukopisu je rozmanitý a Navrátil se v poznámkách z největší části věnuje malířským a dekoratérským technikám. Zápisky se dále týkají příprav různých podkladů pod malby nebo receptů na příbuzné techniky (např. zlacení, pozlacování a barvy na sklo, obrazové laky). (cs)
Title
  • Wall mural techniques from the writting of Josef Navrátil (en)
  • Techniky nástěnných maleb v zápisnících Josefa Navrátila
  • Techniky nástěnných maleb v zápisnících Josefa Navrátila (cs)
skos:prefLabel
  • Wall mural techniques from the writting of Josef Navrátil (en)
  • Techniky nástěnných maleb v zápisnících Josefa Navrátila
  • Techniky nástěnných maleb v zápisnících Josefa Navrátila (cs)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/12:#0003055!RIV13-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 173429
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/12:#0003055
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Josef Navrátil; Wall murals; fine arts; 19th century; painting techniques; technology; paint preparation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FE8870A0C4D8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 72
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Gláserová Lebedová, Zdenka
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software