About: K podobě kaple Navštívení Panny Marie v Radíči     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V roce 1990 publikovali Milada a Oldřich Radovi článek o kapli Navštívení Panny Marie, která strojí u zámku v Radíči nedaleko Sedlčan. Kapli, postavenou krátce po roce 1680, zařadili mezi kopie poutní kaple v Einsiedeln ve Švýcarsku. Původní podobu kaple, kterou ukončovala balustrádová atika, dokládá nástropní malba v radíčském zámku. Kaple s obdélnou lodí a pravoúhlým presbytářem je zastřešena sedlovou střechou, ukončenou štíty. Její fasády člení masivní pilastry a sloupy, podložené lizénovými rámy, stojící na postamentech a nesoucí zalamované kladí. Loď je zaklenuta síťovou klenbou se štukovými žebry. Ze střechy presbytáře vyrůstá vysoká, bohatě členěná sanktusní věž s vřetenovým schodištěm ve spodní části. V roce 2010, v rámci přípravy opravy kaple, byl proveden operativní průzkum jejích tesařských konstrukcí a fasád. Na fasádách byly zjištěny a postupně odkryty dochované původní omítky. Polosloupy s hlavicemi a architrávem pokrýval okrový nátěr.
  • V roce 1990 publikovali Milada a Oldřich Radovi článek o kapli Navštívení Panny Marie, která strojí u zámku v Radíči nedaleko Sedlčan. Kapli, postavenou krátce po roce 1680, zařadili mezi kopie poutní kaple v Einsiedeln ve Švýcarsku. Původní podobu kaple, kterou ukončovala balustrádová atika, dokládá nástropní malba v radíčském zámku. Kaple s obdélnou lodí a pravoúhlým presbytářem je zastřešena sedlovou střechou, ukončenou štíty. Její fasády člení masivní pilastry a sloupy, podložené lizénovými rámy, stojící na postamentech a nesoucí zalamované kladí. Loď je zaklenuta síťovou klenbou se štukovými žebry. Ze střechy presbytáře vyrůstá vysoká, bohatě členěná sanktusní věž s vřetenovým schodištěm ve spodní části. V roce 2010, v rámci přípravy opravy kaple, byl proveden operativní průzkum jejích tesařských konstrukcí a fasád. Na fasádách byly zjištěny a postupně odkryty dochované původní omítky. Polosloupy s hlavicemi a architrávem pokrýval okrový nátěr. (cs)
  • In 1990, Milada and Oldřich Rada published an article on the Chapel of Visitation of the Virgin Mary, which stands near the country house in Radíč in the vicinity of Sedlčany. They classified the chapel, erected soon after 1680, as one of the copies of a pilgrim chapel in Einsiedeln, Switzerland. The ceiling painting in the country house in Radíč suggests the original appearance of the chapel, which was ended by an attic balustrade. The chapel with a rectangular nave and presbytery is covered with a gabled roof ended with gables. Its facades are articulated by massive pilasters and columns, propped with lisena frames, standing on foot-stalls and carrying a wrap entablature. The nave is wedged with a vault network with plaster ribs. A tall, richly articulated spirelet with a spindle staircase in the bottom part rises from the presbytery roof. In 2010, operative exploration of its carpenter structures and facades was carried out as a part of the preparation of the repair of the chapel. Original, preserved plasters were found and gradually uncovered on the facades. Half-columns with capitals and architrave were covered with ocher paint. (en)
Title
  • K podobě kaple Navštívení Panny Marie v Radíči
  • K podobě kaple Navštívení Panny Marie v Radíči (cs)
  • To the form of the chapel of the Visitation of Virgin Mary (en)
skos:prefLabel
  • K podobě kaple Navštívení Panny Marie v Radíči
  • K podobě kaple Navštívení Panny Marie v Radíči (cs)
  • To the form of the chapel of the Visitation of Virgin Mary (en)
skos:notation
  • RIV/75032333:_____/10:#0002835!RIV12-MK0-75032333
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 265832
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/75032333:_____/10:#0002835
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pilgrim chapel; operative research; documentation of historic building (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D293B44135C8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy památkové péče
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 70
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Žižka, Jan
issn
  • 1210-5538
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software