Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - One of the most important characteristics of S. aureus is the production of heat-stable enterotoxins implicated in food-borne intoxications. Due to its stability, S. aureus is among the most frequent causative agents of food-borne intoxications in the world. Methods based on physicochemical principles and molecular-bio-logical methods have also received attention. Some methods cannot be used for direct determination of SEs in food but just for detection of toxigenicity of S. aureus isolates. Some examples are described. Advantages and drawbacks of the methods were evaluated, including their detection limits, which were compared with the current EU legislation. (en)
- Jednou z nejvýznamnějších charakteristik S.aureus je produkce thermo-stabilních enterotoxinů. Pro jejich tepelnou odolnost se tak jedná o nejčastějšího vyvolavatele otrav potravinami ve světě. Metody jejich zjišťování jsou hlavně založeny na imunologickém stanovení, dále též na fyzikálně chemickém či molekulárně biologickém stanovení. Některé metody nelze použít v přímém stanovení v potravinách, ale pouze pro stanovení toxinogenicity izolátů vyvolavatele. Hodnoceny jsou přednosti i nevýhody, včetně hranic stanovitelnosti, které jsou porovnány s aktuální legislativou EU.
- Jednou z nejvýznamnějších charakteristik S.aureus je produkce thermo-stabilních enterotoxinů. Pro jejich tepelnou odolnost se tak jedná o nejčastějšího vyvolavatele otrav potravinami ve světě. Metody jejich zjišťování jsou hlavně založeny na imunologickém stanovení, dále též na fyzikálně chemickém či molekulárně biologickém stanovení. Některé metody nelze použít v přímém stanovení v potravinách, ale pouze pro stanovení toxinogenicity izolátů vyvolavatele. Hodnoceny jsou přednosti i nevýhody, včetně hranic stanovitelnosti, které jsou porovnány s aktuální legislativou EU. (cs)
|
Title
| - Possibilities of detection of staphylococcal enterotoxins (en)
- Možnosti detekce stafylokokových enterotoxinů
- Možnosti detekce stafylokokových enterotoxinů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Possibilities of detection of staphylococcal enterotoxins (en)
- Možnosti detekce stafylokokových enterotoxinů
- Možnosti detekce stafylokokových enterotoxinů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/75010330:_____/12:00009900!RIV13-GA0-75010330
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(GA203/09/0148), P(QH81111)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/75010330:_____/12:00009900
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Staphylococcus aureus; Staphylococcal enterotoxins; detection (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Karpíšková, Renata
- Šťástková, Z.
- Borkovcová, I.
|
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
issn
| |
number of pages
| |