About: Fish as an important part of a healthy diet     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Svalovina kaprů obsahovala v průměru 79,40 resp. 78,27 g vody na 100 g. Tato vysoká hladina vody je typická i pro jiné druhy mořských a sladkovodních ryb. Podle našich analýz svalovina kapra obsahuje v průměru 1,24 resp. 2,26 g celkového tuku na 100 g masa. Významné rozdíly mezi rybami jsou v obsahu mastných kyselin, kapr není z tohoto pohledu významný druh. Svalovina kaprů má průměrný obsah cholesterolu: 84,36 mg, resp. 104,77 mg na 100 g masa. Průměrný celkový obsah bílkovin je možné charakterizovat jako nízký: 17,76 g resp. 18,26 g na 100 g, ale naopak vyšší ve srovnání s jinými druhy. Nízký obsah bílkovin se odráží také v nízkém obsahu aminokyselin. Svalovina kaprů má proteinově vysokou biologickou hodnotou s výskytem veškerých podstatných aminokyselin v optimálním poměru. Výsledky experimentu ukázaly, že limitující aminokyseliny byly zastoupeny cysteinem (v průměru 0865 g, resp. 0857 g na 100 g sušiny). Obsah minerálních látek ve svalovině kapra je vyšší než ve svalovině dalších savců či ptáků. Vysoký obsah minerálních látek byl podobný ve veškeré konzumované svalovině. Nejvyšší úrovně dosáhl draslík, následuje fosfor, sodík, vápník, hořčík a železo. Zkreslování stanoveného obsahu minerálních látek mohlo být způsobeno přítomností malých kostí ve svalovině. Tyto kosti jsou využívány při zpracování ryb. Ryby tedy představují významný zdroj minerálních látek. Energetická hodnota svaloviny kapra je dána celkovým obsahem tuků a bílkovin. V našem experimentu energetická hodnota svaloviny kapra byla nízká (344 - 391 kJ / 100 g).
  • Muscle of carp contain in average 79,40 resp. 78,27 g water per 100 g. This high level of water is typical also for another species of fish from marine and freshwater. According to our analyses muscle of carp have in average 1,24 resp. 2,26 g total fat per 100 g meat. It means that meat of carp has an average contain of fat. Significant differences among fish are in content of essential fatty acids, carp is not important species in this way. Muscle of carp has an average content of cholesterol 84,36 mg resp. 104,77 mg per 100 g meat. The average total content of protein can be characterized as low 17,76 g resp. 18,26 g per 100 g but higher in comparison with another species. The low content of protein reflected amino acids content. The muscle of carp has protein with high biological value with occurrence of all essential amino acids in optimal relation. Results of our experiment showed that limited amino acid was represented by cysteine (in average 0,865 g resp. 0,857 g per 100 g dry matter). The content of ash in carp muscle is higher than in muscle of another mammalia and birds. Abundance of mineral matters is same in all consumed muscles. The highest level reached up potassium followed by phosphorus, natrium, calcium, magnesium and iron. Misrepresentation of determined content of mineral matters was caused by small bones in muscles. These bones are utilized in fish processing so fish represent significant source of mineral matters. Energy value of carp muscles are given by total fats and proteins in muscles. In our experiment the energy value of muscle of carp is low (344 – 391 kJ/100 g). (en)
Title
  • Fish as an important part of a healthy diet (en)
  • Ryby ako významná súčasť zdravej výživy
skos:prefLabel
  • Fish as an important part of a healthy diet (en)
  • Ryby ako významná súčasť zdravej výživy
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/14:43871728!RIV15-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 43637
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/14:43871728
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nutrients; carp; muscle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [47BBE91F7D70]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuveden
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nové smery vo výžive a v životnom štýle l'udí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Balla, Štefan
  • Mlček, Jiří
  • Juríková, Tünde
  • Szekeres, Ladislav
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-558-0629-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software