Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - In recent years, many papers have paid attention to the bioactive compounds, particularly to the antioxidant activity of polyphenolic compounds in food and beverages, due to their positive effect on human body. Therefore, the phenolic compounds and their antioxidant capacity in foods and beverages become an important quality parameter, especially in niche markets concerned with health benefits. The phenolic compounds are responsible for the sensory characteristics, particularly color, astringency, bitterness and aroma [1, 2]. Anti-atherogenic, anti-tumour, anti-ulcer, and anti-inflammatory activities have all been demonstrated by the consumption of red wine and red wine phenolic compounds. The individual phenolic compounds were quantified using a HPLC method using gradient elution with the mobile phase containing solvent A (5% v/v aqueous ACN acidified with 0.35 ml trifluoroacetic anhydride (TFAA) and solvent B (50% v/v aqueous ACN acidified with 0.25 ml TFAA). The UV detector was set at 205, 210, 275 and 375 nm Injection volume was 20 µl. Individual phenolic compounds were identified by comparing retention times and UV-VIS spectra of the corresponding standard compounds and data were quantified using the corresponding calibration curves of the individual standard compound [3]. For identification and final confirmation of some compounds was used MS system amazon X, which representing one from the latest developments in ion trap technology. With greatly enhanced sensitivity, MS/MS speed and „Zero-Delay Alternating“ polarity switching, the amazon X is very suitable for the analysis of complex samples when more in depth and detailed analysis of molecular structure is needed. This instrument supported by spectral MSn libraries is very effective mass spectrometer for MS/MS based multi-compound screening. (en)
- V posledních letech se mnoho odborných článků věnovalo bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích a jejich pozitivním účinkům na lidský organismus. Obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích se stal důležitým parametrem pro hodnocení kvality, zejména oblastech zabývajících se zdravotními přínosy. Fenolické sloučeniny jsou zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma [1, 2]. Protisklerotické, protinádorové a protizánětlivé aktivity byly prokázány u spotřebitelů červeného vína. Hlavním kriteriem stanovení jakosti vína je určení obsahu fenolických sloučenin vinné révy jako suroviny pro jejich výrobu. Jednotlivé fenolické sloučeniny byly kvantifikovány pomocí HPLC metody s použitím elučního gradientu mobilní fáze obsahující rozpouštědlo A (5 % obj. vodný ACN okyselený 0,35 ml kyseliny trifluoroctové (TFAA) a rozpouštědlem B (50 % obj. vodný ACN okyselený 0,25 ml TFAA). UV detektor byl nastaven na 205, 210, 275 a 375 nm. Nastříknutý objem byl 20 µl a jednotlivé fenolické sloučeniny byly identifikovány porovnáním retenčních časů a UV-VIS spekter odpovídajících standardů sloučenin a údaje byly kvantifikovány pomocí odpovídajících kalibračních křivek pro jednotlivé sloučeniny [3]. Pro identifikaci a konečné potvrzení některých sloučenin byl použit MS systém Amazon X, který představuje jednu z nejnovějších vývojových variant iontové pasti. S výhodami jako je výrazně zvýšená citlivost, použití rychlého přepínání MS/MS a prakticky %22nulového zpoždění střídání%22 přepínání polarity, je Amazon X velmi vhodný pro analýzu komplexních vzorků na úrovni podrobné molekulární struktury. Tento nástroj podporuje také techniku násobné MS spektrometrie ( MSn ) a je ve spojení s dostupnými knihovnami spekter velmi efektivní nástroj pro multikomponentní screening.
- V posledních letech se mnoho odborných článků věnovalo bioaktivním látkám, zejména antioxidační aktivitě polyfenolických látek v potravinách a nápojích a jejich pozitivním účinkům na lidský organismus. Obsah fenolických sloučenin a jejich antioxidační kapacita v potravinách a nápojích se stal důležitým parametrem pro hodnocení kvality, zejména oblastech zabývajících se zdravotními přínosy. Fenolické sloučeniny jsou zodpovědné za organoleptické vlastnosti, zejména barvu, trpkost, hořkost a aroma [1, 2]. Protisklerotické, protinádorové a protizánětlivé aktivity byly prokázány u spotřebitelů červeného vína. Hlavním kriteriem stanovení jakosti vína je určení obsahu fenolických sloučenin vinné révy jako suroviny pro jejich výrobu. Jednotlivé fenolické sloučeniny byly kvantifikovány pomocí HPLC metody s použitím elučního gradientu mobilní fáze obsahující rozpouštědlo A (5 % obj. vodný ACN okyselený 0,35 ml kyseliny trifluoroctové (TFAA) a rozpouštědlem B (50 % obj. vodný ACN okyselený 0,25 ml TFAA). UV detektor byl nastaven na 205, 210, 275 a 375 nm. Nastříknutý objem byl 20 µl a jednotlivé fenolické sloučeniny byly identifikovány porovnáním retenčních časů a UV-VIS spekter odpovídajících standardů sloučenin a údaje byly kvantifikovány pomocí odpovídajících kalibračních křivek pro jednotlivé sloučeniny [3]. Pro identifikaci a konečné potvrzení některých sloučenin byl použit MS systém Amazon X, který představuje jednu z nejnovějších vývojových variant iontové pasti. S výhodami jako je výrazně zvýšená citlivost, použití rychlého přepínání MS/MS a prakticky %22nulového zpoždění střídání%22 přepínání polarity, je Amazon X velmi vhodný pro analýzu komplexních vzorků na úrovni podrobné molekulární struktury. Tento nástroj podporuje také techniku násobné MS spektrometrie ( MSn ) a je ve spojení s dostupnými knihovnami spekter velmi efektivní nástroj pro multikomponentní screening. (cs)
|
Title
| - Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC
- Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC (cs)
- Determination of polyphenolic compounds in foods and beverages by HPLC (en)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC
- Stanovení polyfenolických látek v potravinách a nápojích metodou HPLC (cs)
- Determination of polyphenolic compounds in foods and beverages by HPLC (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/13:43870112!RIV14-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/13:43870112
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - Polyphenolic compounds, HPLC-MS, FCM, DPPH, FRAP, beers, wines. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Fišera, Miroslav
- Valášek, Pavel
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |