About: Determination and Speciation of Arsenic Compounds in Fishes     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Arsen je velmi dobře znám jako toxický prvek, který může existovat v potravinách v několika formách. Tyto formy mají pro člověka různou toxicitu, proto je informace o celkovém množství arsenu v potravinách nedostatečná. Pro člověka je zvláště nebezpečné hromadění arsenu v potravním řetězci. V rámci této práce byl vytvořen a optimalizován postup pro stanovení a speciaci sloučenin arsenu ve vzorcích potravin jako jsou ryby. Postup zahrnoval použití vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) s detekcí pomocí fluorescenční spektrometrie a generace hydridů arzenu hydridovou technikou (HG-AFS). Optimalizace zahrnovala několik oblastí od výběru vhodné chromatografické kolony a mobilní fáze až po testování vhodného pH této fáze a pH pro generaci hydridů. Pro speciaci sloučenin arsenu byla vybrána kolona Hamilton-PRP X 100. Mobilní fáze pro separaci sloučenin arsenu se skládala ze směsi hydrogen fosforečnanu draselného a dihydrogenfosforečnanu draselného, přičemž rozsah pH mobilní fáze byl testován v rozmezí 5-7. Výsledky ukázaly, že sloučeniny arsenu byly distribuovány optimálně při pH mobilní fáze 6.1. Optimalizace pro detekční část zahrnovala testování vhodných koncentrací kyseliny chlorovodíkové a tetrahydroboritanu sodného. Podmínky byly optimalizovány pro zapojení přístroje pro analýzu redukovatelných a neredukovatelných forem arzenu. Výsledky měření ukázaly, že pro analýzu redukovatelných forem arzenu je vhodnou kombinací 1,5 mol/l HCl a 1,2 % NaBH4 a pro analýzu neredukovaterlných forem arsenu 6 mol/l HCl a 1,4 % NaBH4.
  • Arsen je velmi dobře znám jako toxický prvek, který může existovat v potravinách v několika formách. Tyto formy mají pro člověka různou toxicitu, proto je informace o celkovém množství arsenu v potravinách nedostatečná. Pro člověka je zvláště nebezpečné hromadění arsenu v potravním řetězci. V rámci této práce byl vytvořen a optimalizován postup pro stanovení a speciaci sloučenin arsenu ve vzorcích potravin jako jsou ryby. Postup zahrnoval použití vysoko účinné kapalinové chromatografie (HPLC) s detekcí pomocí fluorescenční spektrometrie a generace hydridů arzenu hydridovou technikou (HG-AFS). Optimalizace zahrnovala několik oblastí od výběru vhodné chromatografické kolony a mobilní fáze až po testování vhodného pH této fáze a pH pro generaci hydridů. Pro speciaci sloučenin arsenu byla vybrána kolona Hamilton-PRP X 100. Mobilní fáze pro separaci sloučenin arsenu se skládala ze směsi hydrogen fosforečnanu draselného a dihydrogenfosforečnanu draselného, přičemž rozsah pH mobilní fáze byl testován v rozmezí 5-7. Výsledky ukázaly, že sloučeniny arsenu byly distribuovány optimálně při pH mobilní fáze 6.1. Optimalizace pro detekční část zahrnovala testování vhodných koncentrací kyseliny chlorovodíkové a tetrahydroboritanu sodného. Podmínky byly optimalizovány pro zapojení přístroje pro analýzu redukovatelných a neredukovatelných forem arzenu. Výsledky měření ukázaly, že pro analýzu redukovatelných forem arzenu je vhodnou kombinací 1,5 mol/l HCl a 1,2 % NaBH4 a pro analýzu neredukovaterlných forem arsenu 6 mol/l HCl a 1,4 % NaBH4. (cs)
  • Arsenic is well known as a toxic element that can occur in foodstuffs in several forms. These forms have for humans different toxicity, therefore is total amount of arsenic in the foodstuffs insufficient information. For humans is dangerous accumulation of arsenic in food chains. In the framework of this work was created a procedure for the determination and speciation of arsenic compounds in food samples like fishes, which has been optimized. The procedure involved the use of high performance liquid chromatography (HPLC) method and detection by atomic fluorescence spectrometry with hydride generation technique (HG-AFS). Optimization of separation part included the selection of the suitable chromatographic column, the mobile phase and the appropriate testing the pH of mobile phase. For the speciation of arsenic compounds has been selected the column Hamilton-PRP X 100. The mobile phase for separating compounds of arsenic is composed of a mixture of potassium hydrogen phosphate and potassium dihydrogen phosphate. The pH of mobile phase was tested in the range of 5-7. Results have shown that arsenic compounds have been distributed optimally at pH of mobile phase 6.1. Optimization for the detection part included testing of appropriate concentration of hydrochloric acid and sodium tetrahydroborate. Conditions were optimized for the involvement of the apparatus for the analysis of reducible forms of arsenic and for the analysis of not reducible forms of arsenic. The results of the measurements have shown that for the analysis of reducible forms of arsenic is the appropriate combination of 1.5 mol/l HCl and 1.2% of NaBH4 and for the analysis of not reducible forms of arsenic 6 mol/l HCl and 1.4% NaBH4. (en)
Title
  • Determination and Speciation of Arsenic Compounds in Fishes (en)
  • Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách
  • Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách (cs)
skos:prefLabel
  • Determination and Speciation of Arsenic Compounds in Fishes (en)
  • Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách
  • Stanovení a speciace sloučenin arzenu v rybách (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/13:43870089!RIV14-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • O
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 107491
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/13:43870089
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Arsenic, speciation, fish, HPLC, HG-AFS, ICP-MS (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C1DCC037DA43]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Smolenice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • X. Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou Bezpečnosť a kontrola potravín
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fišera, Miroslav
  • Valášek, Pavel
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0992-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software