About: Nutritional and sensory quality of edible flowers     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek informuje o workshopu k problematice jedlých květů, který proběhl v červenci loňského roku na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Účastníci byli seznámeni s novými poznatky o sortimentu jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy a riziky a s možnostmi jejich využití při praktické přípravě pokrmů. Desítky jich shlédli ve fakultní zahradě, ochutnali a některé se naučili sami kulinářsky připravovat. Akce přines řadu zajímavých nových poznatků v několika tématických okruzích, o nichž je podrobněji referováno. Je zdůrazněno příznivé působení protektivních látek, které i v malých kvantech zvyšují imunitu člověka a snižují rizika tzv. civilizačních chorob (kardiovaskulárních, nádorových, diabetes aj.). V květech se nalézají cenné antioxidanty, fenolové látky, karotenoidy i flavonoidy aj. Cílem současné gastronomie je nejen nasycení, ale i estetika a zdokonalování chuti, vůní a vzhledu. K tomuto cíli přispívá též široký sortiment jedlých květů.
  • Článek informuje o workshopu k problematice jedlých květů, který proběhl v červenci loňského roku na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Účastníci byli seznámeni s novými poznatky o sortimentu jedlých květů, s jejich zdravotními přínosy a riziky a s možnostmi jejich využití při praktické přípravě pokrmů. Desítky jich shlédli ve fakultní zahradě, ochutnali a některé se naučili sami kulinářsky připravovat. Akce přines řadu zajímavých nových poznatků v několika tématických okruzích, o nichž je podrobněji referováno. Je zdůrazněno příznivé působení protektivních látek, které i v malých kvantech zvyšují imunitu člověka a snižují rizika tzv. civilizačních chorob (kardiovaskulárních, nádorových, diabetes aj.). V květech se nalézají cenné antioxidanty, fenolové látky, karotenoidy i flavonoidy aj. Cílem současné gastronomie je nejen nasycení, ale i estetika a zdokonalování chuti, vůní a vzhledu. K tomuto cíli přispívá též široký sortiment jedlých květů. (cs)
  • Article informs about the workshop „Edible Flowers“, which took place in July last year at the Faculty of Horticulture of Mendel University, Lednice. Participants were informed about new knowledge of edible flowers, with their health benefits and risks and with the possibilities of their practical use in cooking. They watched dozens of them in a botanical garden, tasted and learned some culinary prepare yourself. The event brought a number of interesting new knowledges in several thematic areas, about them is more detailed reported. It is emphasized the positive effect of protective substances in small quanta enhance human immunity and reduce the risk of so-called civilization diseases (cardiovascular, cancer, diabetes, etc.). In the flowers are found valuable antioxidants, phenolic compounds, carotenoids, flavonoids, etc. The contemporary cuisine is not only for nutrition, but also improve the aesthetics and taste, aroma and appearance. For this goal also contributes a wide range of edible flowers. (en)
Title
  • Nutritional and sensory quality of edible flowers (en)
  • Nutriční a senzorická jakost jedlých květů
  • Nutriční a senzorická jakost jedlých květů (cs)
skos:prefLabel
  • Nutritional and sensory quality of edible flowers (en)
  • Nutriční a senzorická jakost jedlých květů
  • Nutriční a senzorická jakost jedlých květů (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/12:43869403!RIV13-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 155167
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/12:43869403
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • edible flowers, sensory evaluation, bioactive compounds (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [37CEDDF8D5FB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výživa a potraviny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 67
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlček, Jiří
  • Neugebauerová, Jarmila
  • Rop, Otakar
  • Němcová, Anna
  • Kopec, Karel
  • Vábová, Jindřiška
issn
  • 1211-846X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software