About: 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolena skupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné.
  • Cílem studie bylo nalézt vhodné monoacylglyceroly s antimikrobními účinky, které by bylo možné využít pro konzervaci potravin. Vliv monoacylglycerolů byl sledován na zástupcích grampozitivních bakterií, gramnegativních bakterií a mikromycet. Byla zvolena skupina monoacylglycerolů lišících se typem a charakterem navázané kyseliny s cílem sledovat, zda je aktivita těchto látek ovlivněna například počtem atomů uhlíku v molekule mastné kyseliny, přítomností dvojné vazby nebo nahrazením klasické mastné kyseliny kyselinou netradiční. Bylo zjištěno, že aktivita monoacylglycerolů úzce souvisí s typem navázané kyseliny. Nejvyšší účinnost byla zjištěna pro monoacylglyceroly s 10, 11 a 12 uhlíky v řetězci mastné kyseliny, monoacylglycerol kyseliny olejové s 18 uhlíky byl nejméně aktivní látkou. Monoacylglyceroly netradičních kyselin byly ve srovnání s ostatními testovanými estery glycerolu neúčinné. (cs)
  • The aim of the presented study was to evaluate various monoacylglycerols as a potential preservative agents in foods. Antimicrobial activity of monoacylglycerols differing in the nature of fatty acid bound was observed on selected gram-positive bacteria, gram-negative bacteria and filamentous fungi. The results show that antimicrobial action of monoacylglycerols depends on the number of carbon atoms and on the presence of double bonds in the molecule of fatty acid. The most active monoacylglycerols had fatty acids with 10, 11 and 12 carbon atoms. Monoacylglycerols of oleic acid and monoacylglycerols of non-traditional fatty acids were not efficient. (en)
Title
  • 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty
  • 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty (cs)
  • 1-monoacylglycerols as a potential food preservatives (en)
skos:prefLabel
  • 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty
  • 1- monoacylglyceroly jako potenciální konzervanty (cs)
  • 1-monoacylglycerols as a potential food preservatives (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/11:43867309!RIV12-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 243874
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/11:43867309
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • monoacylglycerols, gram-positive bacteria, gram-negative bacteria, micromycetes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [628EB4598479]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Staré Splavy
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 49. Mezinárodní konference o olejích a tucích, Staré Splavy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňková, Leona
  • Doležálková, Iva
  • Janiš, Rahula
  • Butkovičová, Adéla
  • Máčalík, Zdeněk
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemická
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86238-84-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 15 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software