About: Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The differences in colour parameters of chicken meat (Gallus gallus) and common pheasant (Phasianus colchicus) were evaluated in this study. These parameters were measured using a spectrophotometer Konica Minolta CM - 2600d depending on the species, the sex and the type of muscle. Colour parameters of breast and thigh muscles were observed. The values of system CIELab (L*- lightness, a* - redness, b*- yellownesss, C*- chroma and h - hue) were evaluated. The age of poultry was from 360 to 540 days (chickens) and 173 days (pheasants). The breeds such as Phasianus colchicus and Rhode Island Red and two hybrids of laying hens such as Moravia BSL and Moravia Barred were used in this observation. The average weight was 1.17 kg in pheasants and 2.74 kg in chickens. Pheasants were kept in free range and chickens were kept in the cage system. Breast muscles were always lighter than thigh muscles in both chickens and pheasants and the influence of sex was not statistically significant. Statistically highly significant (P<0.01) difference was in meat colour of thigh muscles between hens and rousters. Breast muscles had darker colour in pheasants (L* = 46.14) than in chickens (L* = 53.88). (en)
  • V pokusu byly vyhodnoceny rozdíly parametrů barvy masa kura a bažanta obecného měřené spektrofotometrem Konica Minolta CM – 2600d v závislosti na druhu, pohlaví a typu zvoleného svalu. Parametry barvy byly hodnoceny u prsní a stehenní svaloviny. Byly sledovány hodnoty v systému CIELab. Věk sledované drůbeže se pohyboval v rozmezí od 360 do 540 dnů (kur) a bažanti byli odloveni ve věku 173 dnů. Do pokusu byly vybrány druhy bažant obecný (Phasianus colchicus) a kur (Gallus gallus). U kura jsme sledovali plemeno Rodajlendka červená a 2 užitkové typy slepic: Moravia BSL a Moravia Barred. Průměrná hmotnost bažantů byla 1,17 kg a kura 2,74 kg. Bažanti byli chováni ve voliérách a kur v klecovém systému. Z výsledků vyplývá, že prsní svalovina bažanta i kura je vždy světlejší (L*) než stehenní a vliv u obou hodnocených pohlaví není statisticky průkazný. U stehenní svaloviny je u L* vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi slepicemi a kohouty. Dále můžeme konstatovat, že prsní svalovina bažanta vykazovala tmavší barvu (L* = 46,14) než svalovina kura (L* = 53,88).
  • V pokusu byly vyhodnoceny rozdíly parametrů barvy masa kura a bažanta obecného měřené spektrofotometrem Konica Minolta CM – 2600d v závislosti na druhu, pohlaví a typu zvoleného svalu. Parametry barvy byly hodnoceny u prsní a stehenní svaloviny. Byly sledovány hodnoty v systému CIELab. Věk sledované drůbeže se pohyboval v rozmezí od 360 do 540 dnů (kur) a bažanti byli odloveni ve věku 173 dnů. Do pokusu byly vybrány druhy bažant obecný (Phasianus colchicus) a kur (Gallus gallus). U kura jsme sledovali plemeno Rodajlendka červená a 2 užitkové typy slepic: Moravia BSL a Moravia Barred. Průměrná hmotnost bažantů byla 1,17 kg a kura 2,74 kg. Bažanti byli chováni ve voliérách a kur v klecovém systému. Z výsledků vyplývá, že prsní svalovina bažanta i kura je vždy světlejší (L*) než stehenní a vliv u obou hodnocených pohlaví není statisticky průkazný. U stehenní svaloviny je u L* vysoce statisticky průkazný rozdíl (P<0,01) mezi slepicemi a kohouty. Dále můžeme konstatovat, že prsní svalovina bažanta vykazovala tmavší barvu (L* = 46,14) než svalovina kura (L* = 53,88). (cs)
Title
  • Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta
  • Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta (cs)
  • Comparsion of muscle colour of chickens and pheasants (en)
skos:prefLabel
  • Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta
  • Porovnání parametrů barvy svaloviny kura a bažanta (cs)
  • Comparsion of muscle colour of chickens and pheasants (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/11:43867149!RIV12-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 221479
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/11:43867149
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat colour, system CIELab, Phasianus colchicus, chickens, sex (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E0F88D187379]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník XXXVII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dračková, Eliška
  • Šubrt, Jan
  • Gál, Robert
  • Lichovníková, Martina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-495-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software