About: TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Technological Properties of Selected Varieties of Plums in the White Carpathian Mountains Region. Plums belong among traditional fruits of the White Carpathian Mountainsregion. For many centuries they have been used above all for production of plum jam or damson cheese, plum brandy and for drying. The objective of this contribution is to compare selected technological properties of seven plum varieties from the cadastral area of Valaske Klobouky. Specifically, the dry matter, soluble solid content, acid content, pectin content, nitrogen content (crude protein) and phosphorus were studied. For the production of fruit spreads (jam, damson cheese) the pectin content plays an important role; the highest content was found in the varieties ?Haman Plum? and ?Common Plum?. Nitrogen content (crude protein), phosphorus and soluble solid content are important for fermentation process. All varieties showed high values of these parameters. Content of acids, which is essential for preserving the foodstuffs in a goo (en)
  • Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanova švestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?.
  • Švestky patří mezi tradiční ovoce Bílých Karpat region. Po mnoho století byly používány především pro výrobu povidel nebo švestkového sýra, slivovice a pro sušení. Cílem tohoto příspěvku je porovnání vybraných technologických vlastností sedmi odrůd slivoní z oblasti Valašské Klobouky. Byla studována sušina, refrakce, obsah kyselin, obsah pektinu, obsah dusíku (hrubé bílkoviny). Pro výrobu ovocných pomazánek (džem, povidla) pektin obsahu hraje důležitou roli, nejvyšší obsah byl nalezen v odrůdě ?Hamanova švestka? a ?Švestka domácí?. Obsah dusíku, fosforu a rozpustné sušiny jsou parametry důležité pro kvašení. Všechny odrůdy vykazovaly vysoké hodnoty těchto parametrů. Obsah kyselin, vlastnost, nezbytná pro zachování potravin v dobrém stavu, je klíčovým parametrem pro konzervárenský průmysl. Nejvyšší obsah kyselin byla měřena v odrůdě ?Stanley? a odrůdě ?Zimmer?. (cs)
Title
  • TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT
  • TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SELECTED VARIETIES OF PLUMS IN THE WHITE CARPATHIAN MOUNTAINS REGION (en)
  • TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT (cs)
skos:prefLabel
  • TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT
  • TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF SELECTED VARIETIES OF PLUMS IN THE WHITE CARPATHIAN MOUNTAINS REGION (en)
  • TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH ODRŮD ŠVESTEK Z OBLASTI BÍLÝCH KARPAT (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63510060!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 291981
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63510060
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • plums; White Carpathian Mountains; soluble solid content; titratable acidity; pectin; crude protein; phosphorus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B0B194A38861]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Mikulčin vrch
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Zlín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků z II. Mezinárodního sympózia přírodovědců Trenčianského kraja a Zlínského kraje
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlček, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, příspěvková organizace
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87130-11-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software