About: Pečivo jako funkční potravina     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Funkční potravina je potravina vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, ale kromě prosté výživné hodnoty může zlepšovat zdravotní stav, nebo snižovat riziko nemoci. Pečivo vyrobené z bílé mouky je zařazováno mezi nezdravé potraviny, ale pečivo vyrobené z pseudocereálií, netradičních obilovin a nových hybridů obilovin (např. tritikale s vnesenými podjednotkami gluteninů) může splňovat definici funkční potraviny. Pečivo z těchto netradičních surovin má, ve srovnání s klasickým, lepší aminokyselinové složení bílkovin a obsahuje nutričně cenné složky. Problémem bývá horší pekárenská kvalita zrna pseudocereálií, netradičních obilovin a nových hybridů obilovin, a proto výroba pečiva vyžaduje změnu technologických postupů. Nejčastěji se zpracovávají ve směsi s kvalitní pšeničnou moukou. Možné je také upravit např. dobu a intenzitu hnětení, dobu odležení apod.
  • Funkční potravina je potravina vyrobená z přirozeně se vyskytujících složek, ale kromě prosté výživné hodnoty může zlepšovat zdravotní stav, nebo snižovat riziko nemoci. Pečivo vyrobené z bílé mouky je zařazováno mezi nezdravé potraviny, ale pečivo vyrobené z pseudocereálií, netradičních obilovin a nových hybridů obilovin (např. tritikale s vnesenými podjednotkami gluteninů) může splňovat definici funkční potraviny. Pečivo z těchto netradičních surovin má, ve srovnání s klasickým, lepší aminokyselinové složení bílkovin a obsahuje nutričně cenné složky. Problémem bývá horší pekárenská kvalita zrna pseudocereálií, netradičních obilovin a nových hybridů obilovin, a proto výroba pečiva vyžaduje změnu technologických postupů. Nejčastěji se zpracovávají ve směsi s kvalitní pšeničnou moukou. Možné je také upravit např. dobu a intenzitu hnětení, dobu odležení apod. (cs)
  • The functional food is any food claimed to have a health-promoting or disease-preventing property beyond the basic function of supplying nutrients. The bread prepared from white flour is classified as unwholesome but bread produced from pseudocereals, less common cereals and some new hybrids (for example triticale with introduced wheat glutenin subunits) can be classified as a functional food. In comparison with the traditional breads, the breads produced from these uncommon feed stocks have better amino acid compositions and nutritional compositions. The problem is lower bread-making quality of pseudocereals, less common cereals and new hybrids grains and some modifications of the processing are necessary. The blends with high quality wheat flour, the modification of mixture time and mixture strength and modification of rest time are more often applied (en)
Title
  • Pečivo jako funkční potravina
  • Bread as functional food (en)
  • Pečivo jako funkční potravina (cs)
skos:prefLabel
  • Pečivo jako funkční potravina
  • Bread as functional food (en)
  • Pečivo jako funkční potravina (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63510055!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 278363
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63510055
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • functional food; bread; cereals; pseudocereals; less common cereals (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [11CBC3248827]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kroměříž
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Zlín
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nové trendy v gastronomii, workshop 2010
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Burešová, Iva
  • Hřivna, Luděk
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7318-944-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 112 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software