Description
| - Zájem o speciační analýzu v potravinářských matricích vychází jednak z komplexního začlenění potravinářských matric do ostatních oblastí využití speciační analýzy (rizikové prvky a jejich formy v životním prostředí, odpadové hospodářství, ochrana pracovního prostředí a hygiena, toxikologie, farmacie, medicína, klinická chemie a biologie, věda o výživě, vodárenský průmysl, potravinářství, chemický a petrochemický průmysl a nakonec výroba polovodičů), ale také ze studia biologické aktivity, toxicity, mobility, biodostupnosti, životnosti a metabolismu jednotlivých forem, které mohou mít přímý nebo nepřímý vliv na kvalitu života. Souvisí to s otázkami různé toxicity, případné karcinogenity jednotlivých forem, ale také s možností vytvářet nanočástice, koloidy, nabité částice nebo volné ionty a komplexy. Pouze znalosti o charakteru jednotlivých forem, ať už z hlediska chemického nebo také fyzikálního, mohou vést k pochopení vzájemných chemických a biochemických reakcí týkajících se těchto forem a vedou k z
- Zájem o speciační analýzu v potravinářských matricích vychází jednak z komplexního začlenění potravinářských matric do ostatních oblastí využití speciační analýzy (rizikové prvky a jejich formy v životním prostředí, odpadové hospodářství, ochrana pracovního prostředí a hygiena, toxikologie, farmacie, medicína, klinická chemie a biologie, věda o výživě, vodárenský průmysl, potravinářství, chemický a petrochemický průmysl a nakonec výroba polovodičů), ale také ze studia biologické aktivity, toxicity, mobility, biodostupnosti, životnosti a metabolismu jednotlivých forem, které mohou mít přímý nebo nepřímý vliv na kvalitu života. Souvisí to s otázkami různé toxicity, případné karcinogenity jednotlivých forem, ale také s možností vytvářet nanočástice, koloidy, nabité částice nebo volné ionty a komplexy. Pouze znalosti o charakteru jednotlivých forem, ať už z hlediska chemického nebo také fyzikálního, mohou vést k pochopení vzájemných chemických a biochemických reakcí týkajících se těchto forem a vedou k z (cs)
- Intrest about speciation analysis in food sampes matrix rises partly from complex incorporation to food matrices into of others field of application of speciation analysis (hazard elements and their forms in environment, waste management, prevention of working environment and hygiene, toxicology, pharmacy, medicine, clinical chemistry and biology, science about nourishment, water technology industry, grocery, chemical and petrochemical industry and in the end production of semiconductors), but also from studies of biological activities, toxicity, mobility, bioavailability, lifetime and metabolism of particular forms, that have might be of direct or indirect influence on quality of life. It is connect with questions about different toxicity, probable carcinogenity particular forms, also with possibility create nanoparticles, colloides, charged particles or free ions and complexes. Only knowledge about character of particular forms, whatever from point of view chemical or also physical approach, they ca (en)
|