About: Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Možnosti jejich využití jsou značné, uplatňují se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. Díky schopnosti snižovat mezipovrchové napětí na rozhraní dvou fází patří MAG mezi nejčastěji používané emulgátory v potravinářském průmyslu např. při výrobě pečiva, margarínů, zmrzlin, šlehaných krémů, tavených sýrů nebo kondenzovaného mléka. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. Antimikrobní účinek MAG je závislý na charakteru navázané kyseliny, mění se s počtem uhlíků a s přítomností a polohou dvojných vazeb dané kyseliny. Cílem této studie bylo zhodnocení účinků různých MAG na vegetativní buňky a spory grampozitivních bakterií Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Studovány byly jak tradiční monoacylglyceroly (MAG kyseliny kaprylové, kaprinové, laurové) tak i netradiční MAG (MAG kyseliny undekanové, perfluoroundekanové
  • Monoacylglyceroly (MAG) jsou parciální estery trojsytného alkoholu glycerolu s vyššími mastnými kyselinami. Možnosti jejich využití jsou značné, uplatňují se v potravinářském, kosmetickém, farmaceutickém i textilním průmyslu. Díky schopnosti snižovat mezipovrchové napětí na rozhraní dvou fází patří MAG mezi nejčastěji používané emulgátory v potravinářském průmyslu např. při výrobě pečiva, margarínů, zmrzlin, šlehaných krémů, tavených sýrů nebo kondenzovaného mléka. V posledních letech jsou intenzivně studovány možnosti využití MAG jako antimikrobních látek. Antimikrobní účinek MAG je závislý na charakteru navázané kyseliny, mění se s počtem uhlíků a s přítomností a polohou dvojných vazeb dané kyseliny. Cílem této studie bylo zhodnocení účinků různých MAG na vegetativní buňky a spory grampozitivních bakterií Bacillus cereus a Bacillus subtilis. Studovány byly jak tradiční monoacylglyceroly (MAG kyseliny kaprylové, kaprinové, laurové) tak i netradiční MAG (MAG kyseliny undekanové, perfluoroundekanové (cs)
  • Monoacylglycerols belong to the most widely used emulsifiers in the food and cosmetic industry. Their antimicrobial properties have been studied extensively in recent y Antimikrobní účinky monoacylglycerolů i perfluorovaných sloučenin byly předmětem mnoha výzkumů. Cílem této studie byla syntéza perfluorovaného monoacylglycerolu kyseliny undekanové a testování vlivu této látky na růst vybraných druhů mikroskopických vláknitých hub. Dále byly sledovány růstové parametry mikroorganizmů rostoucích v přítomnosti monoacylglycerolu kyseliny perfluoroundekanové (např. délka lag-fáze, maximální růstová rychlost, minimální detekční čas). ears. The aim of this study was to evaluate the inhibitory effect of MAG on vegetative cells and endospores of Gram-positive bacteria Bacillus cereus and Bacillus subtilis. Traditional and also non-traditional MAGs have been chosen for this purpose. (en)
Title
  • Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis
  • The effect of monoacylglycerols on vegetative cells and spores of Bacillus cereus and Bacillus subtilis (en)
  • Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis
  • The effect of monoacylglycerols on vegetative cells and spores of Bacillus cereus and Bacillus subtilis (en)
  • Vliv monoacylglycerolů na vegetativní buňky a spory Bacillus cereus a Bacillus subtilis (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63509508!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 296163
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63509508
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • : monoacylgycerols; Bacillus cereus; Bacillus subtilis; endospores (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A924EDBE9B15]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Stará Lesná, Slovensko
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňková, Leona
  • Doležálková, Iva
  • Janiš, Rahula
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 0009-0646
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Československá společnost mikrobiologická
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software