About: Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny, jejichž výskyt je v potravinách závislý zejména na dekarboxylázové aktivitě přítomných mikroorganizmů. Cílem této studie bylo sledovat vliv aerobního a anaerobního prostředí, chloridu sodného a laktózy na aktivitu tyrozindekarboxylázy u 6 kmenů rodu Lactococcus. Faktory byly voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám technologické výroby mléčných výrobků. Tyramin byl detekován pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou ninhydrinovou derivatizací. Tyramin byl produkován během aktviního růstu buněk. Za modelových podmínek byla zjištěna vyšší produkce tyraminu v prostředí bez kyslíku.
  • Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny, jejichž výskyt je v potravinách závislý zejména na dekarboxylázové aktivitě přítomných mikroorganizmů. Cílem této studie bylo sledovat vliv aerobního a anaerobního prostředí, chloridu sodného a laktózy na aktivitu tyrozindekarboxylázy u 6 kmenů rodu Lactococcus. Faktory byly voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám technologické výroby mléčných výrobků. Tyramin byl detekován pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou ninhydrinovou derivatizací. Tyramin byl produkován během aktviního růstu buněk. Za modelových podmínek byla zjištěna vyšší produkce tyraminu v prostředí bez kyslíku. (cs)
  • Biogenic amines are undesirable compounds produced in foods mainly through bacterial decarboxylase activity. The aim of this study was to investigate some environmental conditions (particularly aero/anaerobiosis, sodium chloride concentration (0?2% w/w), and amount of lactose (0?1% w/w)) on the activity of tyrosine decarboxylase enzymes of selected six technological important Lactococcus lactis strains. The levels of parameters tested were chosen according to real situation in fermented dairy products technology (especially cheese-making). Tyramine was determined by the ion-exchange chromatography with post-column ninhydrine derivatization and spectrophotometric detection. Tyrosine decarboxylation occurred during the active growth phase. Under the model conditions used, oxygen availability had influence on tyramine production, anaerobiosis seemed to favour the enzyme activity because all L. lactis strains produced higher tyramine amount. (en)
Title
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení (cs)
  • Effect of aero-/anaerobiosis on decarboxylase activity of selected lactic acid bacteria (en)
skos:prefLabel
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
  • Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení (cs)
  • Effect of aero-/anaerobiosis on decarboxylase activity of selected lactic acid bacteria (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/10:63509448!RIV11-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MSM7088352101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 295941
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/10:63509448
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lactococcus; tyramine; ion-exchange chromatography; aero/anaerobiosis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3223EE1CD186]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie %22Bezpečnost a kotrola potravín%22
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Dráb, Vladimír
  • Kráčmar, Stanislav
  • Hlobilová, Michaela
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
https://schema.org/isbn
  • 978-80-552-0027-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software