Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromato
- Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromato (en)
- Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-výměnnou chromato (cs)
|
Title
| - Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
- Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria (en)
- Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení (cs)
|
skos:prefLabel
| - Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
- Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria (en)
- Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení (cs)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/10:63509282!RIV11-MSM-28110___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/10:63509282
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - biogenic amines; lactic acid bacteria; tyramine; ion-exchange chromatography; PCR; cultivation method (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Buňková, Leona
- Dráb, Vladimír
- Kráčmar, Stanislav
- Hlobilová, Michaela
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |