About: Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení a vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukování co nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447.
  • Při výrobě sýrů a tvarohů vzniká odpadní produkt syrovátka. Syrovátka je významná surovina obsahující celou řadu nutričních látek, které lze dále smysluplně využít. Jednou z možností využití je fermentace sladké syrovátky kmeny bakterií mléčného kvašení a vzniklou kyselinu mléčnou dále využít pro tvorbu gelů a fólií polymerací na polylaktát. V naší práci jsme se zaměřili na vytypování nejvhodnějších kmenů ze sbírky mlékařských mikroorganismů pro fermentaci sladké syrovátky s požadavkem na vyprodukování co nejvyššího množství kyseliny mléčné. A současně jsme provedli porovnání fermentací s mléčným substrátem. Byly zjištěny rozdíly mezi fermentacemi v různých substrátech a v rychlosti a hloubce prokysávání médií. Z širokého souboru kmenů byl vybrán kmen Lactobacillus helveticus CCDM 108 s nejvyšší produkcí kyseliny mléčné. Dobrou schopnost prokysávat sladkou syrovátku prokázaly i kmeny CCDM 92, 98, 121, 122, 447. (cs)
  • Whey as waste products occurs by cheese and quark production. The whey is a significant raw material containing a range of nitritional matters, which is possible industrial utilize. The fermentattion of sweet way by the strains of lactic acid bacteria is one of these possibilities. Obtained lactic acid can be polymerize on polylactide and used further for gel and folia production. In our work we aim at selection of the most suitable strains from Collection of dairy microorganisms for sweet way fermentation with order the highest quantity of produced lactic acid. At the sam etime we meda comparison with milk substrate. The strain Lactobacillus helveticus CCDM 108 with the highest lactic acid production was chosen from wide group of strains. Also the other strains Lbc. helveticus CCDM 92, 98, 121, 122, 447 have shown the good ability for lactic acid fermentation. (en)
Title
  • Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů
  • Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactide and production of biodegradable plastics (en)
  • Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů (cs)
skos:prefLabel
  • Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů
  • Utilization of lactic acid bacteria from whey for preparing of polylactide and production of biodegradable plastics (en)
  • Využití kyseliny mléčné ze syrovátky pro přípravu polylaktátu a tvornu biodegradovatelných plastů (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/09:63508103!RIV10-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08071)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 115
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 350852
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/09:63508103
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • lactic acid; whey; polylactide (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [755AC7DAA63A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mlékařské listy - Zpravodaj
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Drbohlav, Jan
  • Nehyba, Antonín
  • Sedlařík, Vladimír
  • Šalaková, Alexandra
  • Cicvárek, Jiří
issn
  • 1212-950X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 84 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software