About: Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the food industry, phosphates, polyphosphates and their salts are used, for example, as emulsifying agents in the production of processed cheese. The inhibitory effects of three commercially available phosphates and polyphosphates differing in their chain length (690, S9 and HBS) were tested on a set of 15 gram-positive or gram-negative CCM (Czech Collection of Microorganisms) strains and on 12 bacterial strains isolated from processed cheeses. Five different concentrations of each phosphate were chosen (0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% w/v) in order to observe the inhibitory effects of the phosphate salts on the growth of the microorganisms tested. Sensitivity of the individual bacterial strains to phosphates was observed in a liquid cultivation medium which was supplemented with applied salts. Subsequently, the growth in cells was determined by measuring optical density at a wavelength of 600 nm. According to the results, 690 and S9 phosphates, containing mainly orthophosphates, diphosphates (pyrophos
  • In the food industry, phosphates, polyphosphates and their salts are used, for example, as emulsifying agents in the production of processed cheese. The inhibitory effects of three commercially available phosphates and polyphosphates differing in their chain length (690, S9 and HBS) were tested on a set of 15 gram-positive or gram-negative CCM (Czech Collection of Microorganisms) strains and on 12 bacterial strains isolated from processed cheeses. Five different concentrations of each phosphate were chosen (0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% w/v) in order to observe the inhibitory effects of the phosphate salts on the growth of the microorganisms tested. Sensitivity of the individual bacterial strains to phosphates was observed in a liquid cultivation medium which was supplemented with applied salts. Subsequently, the growth in cells was determined by measuring optical density at a wavelength of 600 nm. According to the results, 690 and S9 phosphates, containing mainly orthophosphates, diphosphates (pyrophos (en)
  • Fosfáty, polyfosfáty a jejich soli se v potravinářském průmyslu využívají například při výrobě tavených sýrů jako tavicí soli. Inhibiční účinky tří komerčně využívaných fosfátů a polyfosfátů lišících se délkou řetězce (690, S9 a HBS) byly testovány na 15 sbírkových kmenech grampozitivních a gramnegativních bakterií a dále u 12 kmenů bakterií, které byly izolovány z tavených sýrů. Pro sledování inhibičního působení použitých fosfátových solí na růst testovaných mikroorganismů bylo zvoleno pět koncentrací každého fosfátu (0,1, 0,2, 0,3, 0,4 a 0,5 % w/v). Citlivost jednotlivých kmenů bakterií k fosfátům byla sledována v tekutém kultivačním médiu, které bylo obohaceno o příslušné soli a následně byl nárůst buněk zjišťován měřením optické denzity při vlnové délce 600 nm. Výsledky ukazují, že fosfáty 690 a S9, obsahující především orthofosfáty, difosfáty (pyrofosfáty) a polyfosfáty s krátkým řetězcem, nemají významný inhibiční vliv na růst testovaných bakterií. Signifikantní inhibiční účinky má pouze sůl HB (cs)
Title
  • Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms
  • Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms (en)
  • Antibakteriální účinky komerčních fosfátů na vybrané mikroorganismy (cs)
skos:prefLabel
  • Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms
  • Antibacterial effects of commercially available phosphates on selected microorganisms (en)
  • Antibakteriální účinky komerčních fosfátů na vybrané mikroorganismy (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/08:63507422!RIV09-MSM-28110___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 356383
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/08:63507422
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • phosphate; polyphosphate; microorganisms; antibacterial effect (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EDFC15122328]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňka, František
  • Buňková, Leona
  • Kráčmar, Stanislav
  • Valášek, Pavel
  • Pleva, Pavel
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-8516
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 49 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software