About: Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Monoacylglycroly (MAG) patří mezi nejužívanější potravinářské emulgátory. Využívají se také v průmyslu kosmetickém a farmaceutickém. Zajímavým objevem v jejich působení bylo prokázání antimikrobiálních účinků vůči některým mikroorganizmům. Cílem práce bylo sledovat růst mikroorganizmů na pečivu a na strojně odděleném mase (SOM) před a po aplikaci MAG C8:0, C10:0, C12:0, C16:0 a C18:0, popř. jejich kombinací. Na pečivo byly aplikovány 1% (w/w) MAG třemi způsoby: 1) před pečením, 2) po pečení a 3) před i po pečení. Poté byl sledován růst plísní přirozeně kontaminujících pečivo a plísní, které byly na pečivo zaočkovány. Na SOM, skladované při různých teplotách, byly MAG aplikovány v koncentracích 0,1% a 0,25% (w/w). V daných časových intervalech byl vzorek SOM odebrán a byl proveden mikrobiologický rozbor. Účinky MAG na pečivo byly znatelné u všech aplikací. Nejúčinnějším způsobem aplikace MAG na pečivo byla aplikace potěrem MAG po pečení. Nejmenší inhibiční účinek v růstu byl zaznamenán u aplikace MA
  • Monoacylglycroly (MAG) patří mezi nejužívanější potravinářské emulgátory. Využívají se také v průmyslu kosmetickém a farmaceutickém. Zajímavým objevem v jejich působení bylo prokázání antimikrobiálních účinků vůči některým mikroorganizmům. Cílem práce bylo sledovat růst mikroorganizmů na pečivu a na strojně odděleném mase (SOM) před a po aplikaci MAG C8:0, C10:0, C12:0, C16:0 a C18:0, popř. jejich kombinací. Na pečivo byly aplikovány 1% (w/w) MAG třemi způsoby: 1) před pečením, 2) po pečení a 3) před i po pečení. Poté byl sledován růst plísní přirozeně kontaminujících pečivo a plísní, které byly na pečivo zaočkovány. Na SOM, skladované při různých teplotách, byly MAG aplikovány v koncentracích 0,1% a 0,25% (w/w). V daných časových intervalech byl vzorek SOM odebrán a byl proveden mikrobiologický rozbor. Účinky MAG na pečivo byly znatelné u všech aplikací. Nejúčinnějším způsobem aplikace MAG na pečivo byla aplikace potěrem MAG po pečení. Nejmenší inhibiční účinek v růstu byl zaznamenán u aplikace MA (cs)
  • The effect of 1-monocaproylglycerol (C8:0), 1-monokaprinoylglycerol (MAG C10:0), 1-monolauroylglycerol (MAG C12:0), 1-monopalmitoylglycerol (MAG C16:0) and their mixtures on microortganisms contamined food were tested. (en)
Title
  • Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny
  • Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny (cs)
  • Antimicrobial effects of 1-monoglycerides on microorganisms contamined food (en)
skos:prefLabel
  • Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny
  • Antimikrobiální účinky vybraných monoacylglycerolů na mikroorganizmy kontaminující potraviny (cs)
  • Antimicrobial effects of 1-monoglycerides on microorganisms contamined food (en)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/07:63505461!RIV08-MSM-28110___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 182
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 410163
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/07:63505461
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bacterium; monoglyceerides; inhibition food; bakery product; SOM (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [080AD741842F]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buňková, Leona
  • Hrabě, Jan
  • Krejčí, Jiří
  • Kulendová, Lucie
  • Mikulcová, Michaela
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-0646
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Československá společnost mikrobiologická
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software