Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Biogenní aminy se nachází v potravinách jako produkty dekarboxylačních procesů mikroorganizmů, které se zde mohou vyskytovat přirozeně, jsou přidávány z technologických důvodů anebo jsou kontaminanty. Čeleď Enterobacteriaceae zahrnuje řadu mikroorganizmů s dekarboxylační aktivitou (DA). Sledované mikroorganizmy (3 kmeny Proteus vulgaris, 3 kmeny Escherichia coli, 2 kmeny Pantotea sp., 2 kmeny Klebsiella oxytoca, 2 kmeny Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) byly izolovány z povrchu kuřat. BA byly stanovovány v masopeptonovém bujónu po 48hodinové kultivaci mikroorganizmů při teplotě 30 °C nebo 37 °C v závislosti na druhu mikroorganizmu. Jako pozitivní kontrola byla použita Serratia marcescens CCM303. Obsah BA byl stanoven i v bujónu prostém inokulace mikroorganizmy. Po extrakci kyselinou trichloroctovou (5 % w/v) byly BA stanoveny iontově-výměnnou kapalinovou chromatografií po postkolonové deprivatizaci ninhydrinovým činidlem. Posouze
- Biogenní aminy se nachází v potravinách jako produkty dekarboxylačních procesů mikroorganizmů, které se zde mohou vyskytovat přirozeně, jsou přidávány z technologických důvodů anebo jsou kontaminanty. Čeleď Enterobacteriaceae zahrnuje řadu mikroorganizmů s dekarboxylační aktivitou (DA). Sledované mikroorganizmy (3 kmeny Proteus vulgaris, 3 kmeny Escherichia coli, 2 kmeny Pantotea sp., 2 kmeny Klebsiella oxytoca, 2 kmeny Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) byly izolovány z povrchu kuřat. BA byly stanovovány v masopeptonovém bujónu po 48hodinové kultivaci mikroorganizmů při teplotě 30 °C nebo 37 °C v závislosti na druhu mikroorganizmu. Jako pozitivní kontrola byla použita Serratia marcescens CCM303. Obsah BA byl stanoven i v bujónu prostém inokulace mikroorganizmy. Po extrakci kyselinou trichloroctovou (5 % w/v) byly BA stanoveny iontově-výměnnou kapalinovou chromatografií po postkolonové deprivatizaci ninhydrinovým činidlem. Posouze (cs)
- Biogenic amines occur in food as products of microbial decarboxylation processes. These products can occur naturally in food, they are added for technological purpose to food or they are contaminants in food. The family Enterobacteriaceae incorporates lot sof microorganisms with decarboxylation aktivity (DA). Monitored microorganisms (3 strains of Proteus vulgaris, 3 strains of Escherichia coli, 2 strains of Pantotea sp., 2 strains of Klebsiella oxytoca, 2 strains of Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) were isolated from chicken surface. BA were determined after 48 hours of cultivation in nutrient broth at 30 °C or 37 °C depending on microbial species. Strain Serratia marcescens CCM303 was used as positive control. Content of BA was also established in broth without inoculation. BA were accomplished by ionic exchange chromatography with ninhydrin detection after extraction with trichloracetic acid (5 % w/v). Examination of DA was r (en)
|
Title
| - Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže
- Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže (cs)
- Biogenic Amines Production by Selected Bacteria Isolated from Chicken Surface (en)
|
skos:prefLabel
| - Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže
- Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže (cs)
- Biogenic Amines Production by Selected Bacteria Isolated from Chicken Surface (en)
|
skos:notation
| - RIV/70883521:28110/07:63505458!RIV08-MSM-28110___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/70883521:28110/07:63505458
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - biogenic amines; poultry; decarboxylation activity; Enterobacteriaceae (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Buňka, František
- Buňková, Leona
- Doležalová, Magda
- Otřísal, Petr
- Vaňátková, Zuzana
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Československá společnost mikrobiologická
|
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |