About: Biologická rozložitelnost polyvinylalkoholu půdními mikroorganismy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this study the PVA biodegradation using soil mixed microbial consortium was studied. A very limited capability of soil microorganisms (involved in soil extract) to PVA biodegradation was confirmed (approx. 10 % during 300 hours). It was proved that the degradation level was done by the removal of residual acetyl units only, because the PVA samples with higher portions of these units revealed correspondingly higher values of biological oxygen demands. Further tests showed that long-term contact of soil microflora with PVA (up to 50 days of acclimation) did not improve the PVA biodegradation; lag phase shortening and insignificantly higher biodegradation (approx. 13 %) were achieved only. However, the addition of selected secondary alcohols together with pyrroloquinoline quinone lead to interestingly higher polymer biodegradation (33 % during 300 hours), probably due to the induction of microbial secondary alcohol oxidases. (en)
  • V této práci byla sledována biorozložitelnost PVA půdním směsným mikrobiálním společenstvem. Byla potvrzena velmi omezená schopnost půdních mikroorganismů rozkládat čistý PVA (cca 10% rozklad během 300 hodin) a bylo prokázáno, že se jedná především o odstraňování zbytkových acetátových skupin, neboť vzorky PVA s vyšším zastoupením těchto skupin poskytovaly odpovídající vyšší hodnoty biologických spotřeb kyslíku. Dále bylo v práci prokázáno, že ani dlouhodobý kontakt půdního inokula s PVA (adaptace v rozsahu 50 dnů) nevedl ke zlepšení biodegradability; došlo jen ke zkrácení lagové fáze a nepodstatnému zvýšení stupně rozkladu (na cca 13 %). Přídavek vybraných sekundárních alkoholů do směsi PVA+PQQ však měl pozitivní vliv na rozklad polymeru; byl zaznamenán nárůst procenta biodegradace z původních 10 % na cca 33 % během 300 hodin testu, pravděpodobně díky indukci mikrobiálních enzymů typu oxidas sekundárních alkoholů.
  • V této práci byla sledována biorozložitelnost PVA půdním směsným mikrobiálním společenstvem. Byla potvrzena velmi omezená schopnost půdních mikroorganismů rozkládat čistý PVA (cca 10% rozklad během 300 hodin) a bylo prokázáno, že se jedná především o odstraňování zbytkových acetátových skupin, neboť vzorky PVA s vyšším zastoupením těchto skupin poskytovaly odpovídající vyšší hodnoty biologických spotřeb kyslíku. Dále bylo v práci prokázáno, že ani dlouhodobý kontakt půdního inokula s PVA (adaptace v rozsahu 50 dnů) nevedl ke zlepšení biodegradability; došlo jen ke zkrácení lagové fáze a nepodstatnému zvýšení stupně rozkladu (na cca 13 %). Přídavek vybraných sekundárních alkoholů do směsi PVA+PQQ však měl pozitivní vliv na rozklad polymeru; byl zaznamenán nárůst procenta biodegradace z původních 10 % na cca 33 % během 300 hodin testu, pravděpodobně díky indukci mikrobiálních enzymů typu oxidas sekundárních alkoholů. (cs)
Title
  • Biologická rozložitelnost polyvinylalkoholu půdními mikroorganismy
  • Biodegradation of polyvinyl alcohol by soil microorganisms (en)
  • Biologická rozložitelnost polyvinylalkoholu půdními mikroorganismy (cs)
skos:prefLabel
  • Biologická rozložitelnost polyvinylalkoholu půdními mikroorganismy
  • Biodegradation of polyvinyl alcohol by soil microorganisms (en)
  • Biologická rozložitelnost polyvinylalkoholu půdními mikroorganismy (cs)
skos:notation
  • RIV/70883521:28110/07:63505114!RIV08-MSM-28110___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 79-84
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM7088352101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 411872
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70883521:28110/07:63505114
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Polyvinylalcohol; Soil; Biodegradation; Bacteria (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5AA80CD4C426]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Plasty a kaučuk
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 44
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Růžička, Jan
  • Dřímal, Pavel
  • Hoffmann, Jaromír
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0322-7340
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 28110
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 46 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software