About: Hydroxylovaný fulleren C60 kyselinou peroctovou a jeho radiprotektivní účinky testované in vivo     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fullerenové nanočástice tvoří ve vodě nerozpustný fullerit s hydrofobním povrchem. Reakcí fullerenu C60 s kyselinou peroctovou jako silným oxidačním činidlem poskytujícím kyslík na dvojnou vazbu C=C šestičlenného kruhu fullerenové klece a následnou hydrolýzou byl obdržen ve vodě rozpustný hydroxyderivát fullerenu, dále nazývaný pouze DF. Velikost agregátů nanočástic DF je do 50 nm. Rozdíl v rozpustnosti výchozího a modifikované C60 (DF) je patrný již vizuálním srovnáním. Výsledky TEM (100 a 300 kV) a SEM při srovnání DF s výchozím C60 potvrzují rozdílnost v homogenitě, velikosti a kristalinitě agregátů. Získané vlastnosti DF jsou jednoznačně příznivější pro rozpouštění a získávání homogenního vodného roztoku, což umožňuje testování jeho vlastností v biosystému. FTIR spektrometrií DF byla prokázána adice hydrofilních OH skupin na fullerenovou klec, dále byla detekována přítomnost C-O vazeb, v relativně menším zastoupení i přítomnost COOH skupin. Možnost uplatnění DF jako látky ovlivňující odolnost vůči účinku ionizujícího záření (6X, lineární urychlovač, 10-70 Gy) byla zkoumána experimentálně in vivo na jedincích ryb Danio rerio v juvenilním věku (2,5 měs.) bez rozlišeného pohlaví. Prolongovaným testem toxicity DF bylo zjištěno, že ve vodném roztoku o koncentraci DF 147 mg/l přežívají jedinci Danio rerio dlouhodobě bez známek toxických účinků. Po pětidenním pobytu ryb v roztoku DF před ozářením byl prokázán jeho radioprotektivní účinek. Doba přežití organismu po ozáření se zvyšuje, a to až o 70 %. Hodnoty LD50 jsou zvýšeny téměř na dvojnásobek pro různé doby přežití od času ozáření. Prokázaný radiprotektivní účinek je preventivní, nikoliv „kurativní“ a je spojen se schopností fullerenů eliminovat volné radikály a oxidanty vzniklé radiolýzou vody.
  • Fullerenové nanočástice tvoří ve vodě nerozpustný fullerit s hydrofobním povrchem. Reakcí fullerenu C60 s kyselinou peroctovou jako silným oxidačním činidlem poskytujícím kyslík na dvojnou vazbu C=C šestičlenného kruhu fullerenové klece a následnou hydrolýzou byl obdržen ve vodě rozpustný hydroxyderivát fullerenu, dále nazývaný pouze DF. Velikost agregátů nanočástic DF je do 50 nm. Rozdíl v rozpustnosti výchozího a modifikované C60 (DF) je patrný již vizuálním srovnáním. Výsledky TEM (100 a 300 kV) a SEM při srovnání DF s výchozím C60 potvrzují rozdílnost v homogenitě, velikosti a kristalinitě agregátů. Získané vlastnosti DF jsou jednoznačně příznivější pro rozpouštění a získávání homogenního vodného roztoku, což umožňuje testování jeho vlastností v biosystému. FTIR spektrometrií DF byla prokázána adice hydrofilních OH skupin na fullerenovou klec, dále byla detekována přítomnost C-O vazeb, v relativně menším zastoupení i přítomnost COOH skupin. Možnost uplatnění DF jako látky ovlivňující odolnost vůči účinku ionizujícího záření (6X, lineární urychlovač, 10-70 Gy) byla zkoumána experimentálně in vivo na jedincích ryb Danio rerio v juvenilním věku (2,5 měs.) bez rozlišeného pohlaví. Prolongovaným testem toxicity DF bylo zjištěno, že ve vodném roztoku o koncentraci DF 147 mg/l přežívají jedinci Danio rerio dlouhodobě bez známek toxických účinků. Po pětidenním pobytu ryb v roztoku DF před ozářením byl prokázán jeho radioprotektivní účinek. Doba přežití organismu po ozáření se zvyšuje, a to až o 70 %. Hodnoty LD50 jsou zvýšeny téměř na dvojnásobek pro různé doby přežití od času ozáření. Prokázaný radiprotektivní účinek je preventivní, nikoliv „kurativní“ a je spojen se schopností fullerenů eliminovat volné radikály a oxidanty vzniklé radiolýzou vody. (cs)
  • Fulleren nanoparticles form in water insoluble fullerit with hydrophobic surface. The reaction fullern C60 with peracetic acid like strong oxidizer providing oxygen on dual structure C=C six-membered circle fulleren cage and subsequent hydrolysis was obtaining in water soluble hydroxy-derivation fullern, farther called only DF. The size of nanoparticles is into 50 nm. The difference in solubility base and forced DF is perceptible already visual confrontation. Gained characteristic DF are four-square sympathetit to solution and obtaining homogenous water soulution, which makes it possible to testing his qualit in bio-system. FTIR spectrometric DF was documentary additon water-recptive OH groups on fulleren cage, later was detect presend C-O structures in relatively smaller substitution and present COOH groups.The possibility exertice DF like matters biasing immunity in the face of effect ionizing radiation was surveyed experimentally in vivo on fishs Danio rerio in juvenile age. By toxicity test DF was ascertained, that the in water solution about concentration DF 147 mg/l live on individuals Danio rerio in the long term without marks toxic effects. The time survival organism after irradiation increases, namely about 70 %. The valuables LD50 are increased almost on double for various time survival from time irradiation. The documentary effect is preventative, no %22curative%22 and be through with ability fullerns eliminate of free radicals and oxidants postneuritic radiolysis waters. (en)
Title
  • Hydroxylovaný fulleren C60 kyselinou peroctovou a jeho radiprotektivní účinky testované in vivo
  • Hydroxylovaný fulleren C60 kyselinou peroctovou a jeho radiprotektivní účinky testované in vivo (cs)
  • Hydroxyl fulleren C60 peracetic acid and his radio effects tested in vivo (en)
skos:prefLabel
  • Hydroxylovaný fulleren C60 kyselinou peroctovou a jeho radiprotektivní účinky testované in vivo
  • Hydroxylovaný fulleren C60 kyselinou peroctovou a jeho radiprotektivní účinky testované in vivo (cs)
  • Hydroxyl fulleren C60 peracetic acid and his radio effects tested in vivo (en)
skos:notation
  • RIV/70565813:_____/11:#0000249!RIV12-MV0-70565813
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(VG20102014049)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1/2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 203181
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/70565813:_____/11:#0000249
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fishes; fullerenes; infrared spectra; radioprotective substances; scanning electron microscopy; solubility; toxicity; transmission electron microscopy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9B758843D5D0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bezpečnost jaderné energie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 19
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Klouda, Karel
  • Zemanová, Eva
issn
  • 1210-7085
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software