About: Direct ohmic heating of food products     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovat dosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých a tekutých potravin, jako jsou: vliv materiálu elektrod, vliv operačních parametrů, vliv napájení, přítlačného tlaku, vliv frekvence elektrického proudu apod. Cílem práce je objasnit mechanismus tvorby úsad tekutých i tuhých potravin v souvislosti s elektrochemickými ději, kvalitou povrchu elektrod a operačních parametrů (přítlačný tlak, frekvence...).
  • Přímý ohmický ohřev je moderní metoda termického ošetření potravinářských látek. Teplo je v ohřívané potravině generováno přímo průchodem elektrického proudu v důsledku jejího elektrického odporu. Přednosti přímého ohmického ohřevu jsou jeho vysoká rychlost a snadná možnost řízení a monitorování. Tyto vlastnosti předurčují nasazení této technologie v aplikacích pasterizace a sterilizace potravin, zejména UHT procesy. Nasazení však stále komplikují problémy spojené s touto technologií, jako např. doprovodné elektrochemické děje spojené s korozí elektrod, nejasné příčiny tvorby úsad potraviny na elektrodách a nevyjasněné děje na rozhraní potravina- elektroda. Cílem příspěvku je prezentovat dosud získané výsledky výzkumu v oblasti přímého ohmického ohřevu tuhých a tekutých potravin, jako jsou: vliv materiálu elektrod, vliv operačních parametrů, vliv napájení, přítlačného tlaku, vliv frekvence elektrického proudu apod. Cílem práce je objasnit mechanismus tvorby úsad tekutých i tuhých potravin v souvislosti s elektrochemickými ději, kvalitou povrchu elektrod a operačních parametrů (přítlačný tlak, frekvence...). (cs)
  • Direct ohmic heating (Joule’s heating) is a modern method to warm up the food using an electric energy where electric current is passed through a material which gets heated by virtue of its electrical resistance. Unequivocal advantages over conventional indirect heating methods are speed and equability of the heating. These properties can be used to indemnify microbiological safety of food or warming up the food without defection nutritive values. The other advantage is easy to control the process of heating. On the other side, direct ohmic heating has some problems which prevent to more applications. A problem which prevents wider setting of this technology in food industry is for example corrosion or deposits creation on electrodes. This work focuses on the description of the influence of contact pressure and power frequency at direct ohmic heating of solid foods (slice of hamburger). (en)
Title
  • Direct ohmic heating of food products (en)
  • Přímý ohmický ohřev potravinářských látek
  • Přímý ohmický ohřev potravinářských látek (cs)
skos:prefLabel
  • Direct ohmic heating of food products (en)
  • Přímý ohmický ohřev potravinářských látek
  • Přímý ohmický ohřev potravinářských látek (cs)
skos:notation
  • RIV/68407700:21220/13:00206454!RIV14-MSM-21220___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 99320
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68407700:21220/13:00206454
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ohmic heating; contact resistance; contact pressure; frequency; electric conductivity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C02A5C0DCE6C]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Procesní technika 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Žitný, Rudolf
  • Štancl, Jaromír
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • České vysoké učení technické v Praze. Fakulta strojní
https://schema.org/isbn
  • 978-80-01-05285-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 21220
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software