About: Národní mytologie mezi Východem a Západem. Sedmero příběhů o Československu v roce 1945 ve světle pramenů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • For numerous reasons, historians of the Second World War have to deal with numerous deeply rooted legends and superstitions related to the international role of Czechoslovakia during at the end of the Second World War and in the early post-war period. However, the archival collections on both sides of the former Iron Curtain enable us, today, to refute many of such myths. The author points out seven myths that he considers most persistent, before confronting them with relevant documentary evidence. All of them one common denominator, namely that Czechoslovakia was an alleged victim of the Great Powers’ perfidy during the entire period between the Munich Agreement of 1938 and the Communist takeover in 1948 and that the country itself could hardly avoid its unfortunate fate, despite the utmost effort on the part of its democratic politicians. Indeed, this is exactly what many people want to hear, the more so that they generally like stories of great conspiracies. And of course, irrefutable myths about modern history serve even today, as so many times in the past, current political purposes. (en)
  • Z řady důvodů se historikové druhé světové války musí potýkat s četnými hluboce zakořeněnými legendami a pověrami spojenými s mezinárodní rolí Československa v závěru druhé světové války a v bezprostředně poválečném období. Archivní sbírky na obou stranách bývalé „železné opony“ nás však dnes opravňují k tomu mnohé z těchto mýtů vyvrátit. Autor poukazuje na sedm z nich, které považuje za nejhlouběji zakořeněné, načež je konfrontuje s relevantními prameny. Všechny tyto mýty mají jeden společný jmenovatel, a sice tvrzení, podle nějž bylo Československo domnělou obětí velmocenské perfidnosti během celého období mezi Mnichovskou dohodou 1938 a komunistickým převratem v roce 1948, přičemž země sama se stěží mohla vyhnout svému neblahému osudu, a to přes maximální úsilí ze strany demokratických politiků. Právě taková vysvětlení chtějí lidé zpravidla slyšet – tím spíše, že mívají rádi příběhy velkých konspirací. A nevykořenitelné mýty o moderních dějinách slouží i dnes, jako už tolikrát v minulosti, aktuálním politickým záměrům.
  • Z řady důvodů se historikové druhé světové války musí potýkat s četnými hluboce zakořeněnými legendami a pověrami spojenými s mezinárodní rolí Československa v závěru druhé světové války a v bezprostředně poválečném období. Archivní sbírky na obou stranách bývalé „železné opony“ nás však dnes opravňují k tomu mnohé z těchto mýtů vyvrátit. Autor poukazuje na sedm z nich, které považuje za nejhlouběji zakořeněné, načež je konfrontuje s relevantními prameny. Všechny tyto mýty mají jeden společný jmenovatel, a sice tvrzení, podle nějž bylo Československo domnělou obětí velmocenské perfidnosti během celého období mezi Mnichovskou dohodou 1938 a komunistickým převratem v roce 1948, přičemž země sama se stěží mohla vyhnout svému neblahému osudu, a to přes maximální úsilí ze strany demokratických politiků. Právě taková vysvětlení chtějí lidé zpravidla slyšet – tím spíše, že mívají rádi příběhy velkých konspirací. A nevykořenitelné mýty o moderních dějinách slouží i dnes, jako už tolikrát v minulosti, aktuálním politickým záměrům. (cs)
Title
  • Národní mytologie mezi Východem a Západem. Sedmero příběhů o Československu v roce 1945 ve světle pramenů
  • Národní mytologie mezi Východem a Západem. Sedmero příběhů o Československu v roce 1945 ve světle pramenů (cs)
  • National mythology betwen East and West. Seven stories about Czechoslovakia in 1945 in the light of relevant primary sources (en)
skos:prefLabel
  • Národní mytologie mezi Východem a Západem. Sedmero příběhů o Československu v roce 1945 ve světle pramenů
  • Národní mytologie mezi Východem a Západem. Sedmero příběhů o Československu v roce 1945 ve světle pramenů (cs)
  • National mythology betwen East and West. Seven stories about Czechoslovakia in 1945 in the light of relevant primary sources (en)
skos:notation
  • RIV/68378114:_____/11:00373000!RIV12-AV0-68378114
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z80630520)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 214863
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378114:_____/11:00373000
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • World War II; Czechoslovakia; myths (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [82E0335A60A2]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Prostopravdy, 2
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nultá hodina? Československo na jaře 1945 ve strategických souvislostech
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Smetana, Vít
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Euroslavica
https://schema.org/isbn
  • 978-80-85494-92-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software