About: Současná česká dialektologie: po Českém jazykovém atlasu Slovník nářečí českého jazyka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Czech dialectology ended a significant era of its research. In 2011 the Czech Linguistic Atlas was finished: the last volume (Supplements) was published. However, the volume is not a mere summarizing one (with indices etc.). It offers a chapter on the development of Czech dialects and their state in the second half of the 20th century. The detected situation is also presented in two audiorecordings. Al present, the work on the dictionary of the dialects in Bohemia, Moravia and Silesia has begun. In this dictionary the conception of a dictionary paragraph is based on the form of a lemma the paragraph starts with. The spelling of the lemma respects rules of the standard language and its development, even in cases when a lemmatized word is not found in the standard language. A specific problem is the lemmatization of expressions adapted from foreign languages, particularly from German. The dictionary profits from a database not having a parallel in Czech corpus resources. (en)
  • Česká dialektologie uzavřela významnou epochu svých bádání. V roce 2011 byl ukončen Český jazykový atlas: byl vydán jeho závěrečný díl, nazvaný Dodatky. Po předchozích pěti dílech věnovaných lexikální zásobě (1–3), morfologii (4), fonologii a fonetice, popř. syntaxi (5) nejsou Dodatky pouze svazkem sumarizujícím (obsahujícím rejstříky apod.). Přinášejí kapitolu o vývoji českých dialektů a jejich stavu v druhé polovině 20. století. Zjištěnou situaci prezentují též audiozáznamy (na dvou CD se 70 ukázkami). V současnosti byly zahájeny intenzivní práce na dalším projektu, na slovníku nářečí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Přípravné práce probíhaly paralelně s dřívějšími badatelskými úkoly (kromě Atlasu též Slovník pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku). Koncepce slovníkového odstavce v tomto slovníku vychází z podoby lemmatu, kterým je odstavec uveden; zápis lemmatu respektuje zásady spisovného jazyka a jeho vývoje, a to i v případě, že lemmatizované slovo ve spisovném jazyce obsaženo není. Specifickým problémem je lemmatizace výrazů adaptovaných z cizích jazyků, zejména z němčiny. Slovník čerpá z materiálového souboru, který nemá v českých korpusových zdrojích obdoby. Jeho východiskem je zejména Archiv lidového jazyka s materiálem shromažďovaným již od 19. století. Slovník významně prohloubí znalosti o lexikální zásobě češtiny; ta ostatně zprostředkovává informace o naší kultuře, o komunikaci s jinojazyčnými společenstvími, o kulturních a ekonomických bariérách, o zděděných stereotypech, a tím i o místě češtiny a jejích nositelů v evropských dějinách vůbec.
  • Česká dialektologie uzavřela významnou epochu svých bádání. V roce 2011 byl ukončen Český jazykový atlas: byl vydán jeho závěrečný díl, nazvaný Dodatky. Po předchozích pěti dílech věnovaných lexikální zásobě (1–3), morfologii (4), fonologii a fonetice, popř. syntaxi (5) nejsou Dodatky pouze svazkem sumarizujícím (obsahujícím rejstříky apod.). Přinášejí kapitolu o vývoji českých dialektů a jejich stavu v druhé polovině 20. století. Zjištěnou situaci prezentují též audiozáznamy (na dvou CD se 70 ukázkami). V současnosti byly zahájeny intenzivní práce na dalším projektu, na slovníku nářečí v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Přípravné práce probíhaly paralelně s dřívějšími badatelskými úkoly (kromě Atlasu též Slovník pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku). Koncepce slovníkového odstavce v tomto slovníku vychází z podoby lemmatu, kterým je odstavec uveden; zápis lemmatu respektuje zásady spisovného jazyka a jeho vývoje, a to i v případě, že lemmatizované slovo ve spisovném jazyce obsaženo není. Specifickým problémem je lemmatizace výrazů adaptovaných z cizích jazyků, zejména z němčiny. Slovník čerpá z materiálového souboru, který nemá v českých korpusových zdrojích obdoby. Jeho východiskem je zejména Archiv lidového jazyka s materiálem shromažďovaným již od 19. století. Slovník významně prohloubí znalosti o lexikální zásobě češtiny; ta ostatně zprostředkovává informace o naší kultuře, o komunikaci s jinojazyčnými společenstvími, o kulturních a ekonomických bariérách, o zděděných stereotypech, a tím i o místě češtiny a jejích nositelů v evropských dějinách vůbec. (cs)
Title
  • Současná česká dialektologie: po Českém jazykovém atlasu Slovník nářečí českého jazyka
  • Současná česká dialektologie: po Českém jazykovém atlasu Slovník nářečí českého jazyka (cs)
  • Contemporary Czech Dialectology: the Dictionary of Czech Dialects after the Czech Linguistic Atlas (en)
skos:prefLabel
  • Současná česká dialektologie: po Českém jazykovém atlasu Slovník nářečí českého jazyka
  • Současná česká dialektologie: po Českém jazykovém atlasu Slovník nářečí českého jazyka (cs)
  • Contemporary Czech Dialectology: the Dictionary of Czech Dialects after the Czech Linguistic Atlas (en)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/13:00394939!RIV15-GA0-68378092
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GAP406/11/1786)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1-2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 106483
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/13:00394939
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech dialectology; Dictionary of Czech Dialects; Czech Linguistic Atlas (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1E706A3AA19F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slavia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 82
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kloferová, Stanislava
issn
  • 0037-6736
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software