About: O rodných jménech motivovaných označením rostlin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Existuje celá řada jmen, která spojujeme s rostlinami. Nejstarší květinová jména vznikala jako ochranná (profylaktická), dostávaly je zejména nemocné děti, neboť se věřilo, že „démon choroby bude oklamán tím, že člověka pojmenovaného jako zvíře nebo rostlina bude pokládat za zvíře nebo rostlinu, tím se člověk před ním uchrání.“ Mnoho dalších květinových rodných jmen mělo především funkci charakterizační, potažmo přací (predestinační). Velký vliv na naše vnímání a hodnocení květin měla též obliba květomluvy, zvl. na začátku 19. století, kdy dokonce vycházely slovníčky s významy květin. Mnohé rostliny měly již ve starověku své symbolické významy, své domnělé vlastnosti, které se pak mohly promítat i do oblasti antroponym. Rodné jméno Rosa tak pravděpodobně v době svého vzniku neznamenalo pouze „růže“, ale přeneseně i „láska“ a „krása“, což jsou významy růži připisované. Jména motivovaná označením rostlin zažívala nebývalý rozkvět zvláště v 19. století. V anglicky mluvících zemích tehdy vznikla proprializací apelativ celá řada nových rodných jmen motivovaných označením rostlin, zvláště ženských. U nás můžeme módní vlnu u těchto jmen vysledovat ve 30.–40. letech 20. století (srov. např. zvýšený výskyt jména Růžena u nás v tomto období v porovnání s předchozími lety).
  • Existuje celá řada jmen, která spojujeme s rostlinami. Nejstarší květinová jména vznikala jako ochranná (profylaktická), dostávaly je zejména nemocné děti, neboť se věřilo, že „démon choroby bude oklamán tím, že člověka pojmenovaného jako zvíře nebo rostlina bude pokládat za zvíře nebo rostlinu, tím se člověk před ním uchrání.“ Mnoho dalších květinových rodných jmen mělo především funkci charakterizační, potažmo přací (predestinační). Velký vliv na naše vnímání a hodnocení květin měla též obliba květomluvy, zvl. na začátku 19. století, kdy dokonce vycházely slovníčky s významy květin. Mnohé rostliny měly již ve starověku své symbolické významy, své domnělé vlastnosti, které se pak mohly promítat i do oblasti antroponym. Rodné jméno Rosa tak pravděpodobně v době svého vzniku neznamenalo pouze „růže“, ale přeneseně i „láska“ a „krása“, což jsou významy růži připisované. Jména motivovaná označením rostlin zažívala nebývalý rozkvět zvláště v 19. století. V anglicky mluvících zemích tehdy vznikla proprializací apelativ celá řada nových rodných jmen motivovaných označením rostlin, zvláště ženských. U nás můžeme módní vlnu u těchto jmen vysledovat ve 30.–40. letech 20. století (srov. např. zvýšený výskyt jména Růžena u nás v tomto období v porovnání s předchozími lety). (cs)
  • Many names motivated by designations of flowers and plants belong to a very archaic layer of anthroponyms. They were created as protecting names (demons should believe that a person with name motivated by designation of flower is a flower itself) and later they had characterization or predestination functions. Flowers had many symbolical meanings (ancient and medieval Christian) which could influence proper names as well (e. g. the name Rose meant not only „rose“ but also „beauty“ and „love“ – i. e. the symbolical meanings of rose). First names motivated by designations of flowers and plants were very popular in the 19th century, in a period of „flowers of speech“ fashion. In English many new names motivated by designations of flowers and plants (especially female) were created at that time. In our country, Czech names motivated by designations of flowers and plants (e. g. Růžena „rose“) were popular in the 1930s and 1940s, then they rapidly fell out of vogue. Some names motivated by designations of flowers and plants are not used anymore (e. g. Eglantine) but other ones are made up nowadays (e. g. Apple). (en)
Title
  • O rodných jménech motivovaných označením rostlin
  • O rodných jménech motivovaných označením rostlin (cs)
  • About first names motivated by designations of flowers and plants (en)
skos:prefLabel
  • O rodných jménech motivovaných označením rostlin
  • O rodných jménech motivovaných označením rostlin (cs)
  • About first names motivated by designations of flowers and plants (en)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/12:00391284!RIV13-AV0-68378092
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 155261
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/12:00391284
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • onomastics; anthroponyms; first names; flowers of speech (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3DDDEF2E234D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta onomastica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 53
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořáková, Žaneta
issn
  • 1211-4413
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software