About: Česká teorie literární onomastiky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Literární onomastika se u nás začala prosazovat během 70. let. Pro první období literárně onomastického bádání je příznačné především zaměření se na rozbor konkrétního uměleckého textu nebo na dílo jednoho autora. Většinou se analyzuje jazyková výstavba a způsob tvoření jmen, výběr existujících jmen, jejich estetické působení apod. V 80. letech se objevují články o problematice jmen v uměleckém překladu. Nemnohé teoretické práce z tohoto období navazují na výzkum literárních jmen v zahraničí, stěžejním pojmem je u nich především funkce a společenské působení literárních jmen (M. Knappová, M. Majtán). Jakýmsi vyvrcholením tohoto období se stal celostátní seminář „Onomastika a škola“ v Prešově v roce 1990, který byl celý věnován literární onomastice. Od 90. let se píší diplomové práce o vlastních jménech, začínají se objevovat studie zabývající se literárními jmény, která dosud stála na okraji zájmu, zvl. toponymy a zoonymy. Literární onomastika má své stálé místo na onomastických konferencích.
  • Literární onomastika se u nás začala prosazovat během 70. let. Pro první období literárně onomastického bádání je příznačné především zaměření se na rozbor konkrétního uměleckého textu nebo na dílo jednoho autora. Většinou se analyzuje jazyková výstavba a způsob tvoření jmen, výběr existujících jmen, jejich estetické působení apod. V 80. letech se objevují články o problematice jmen v uměleckém překladu. Nemnohé teoretické práce z tohoto období navazují na výzkum literárních jmen v zahraničí, stěžejním pojmem je u nich především funkce a společenské působení literárních jmen (M. Knappová, M. Majtán). Jakýmsi vyvrcholením tohoto období se stal celostátní seminář „Onomastika a škola“ v Prešově v roce 1990, který byl celý věnován literární onomastice. Od 90. let se píší diplomové práce o vlastních jménech, začínají se objevovat studie zabývající se literárními jmény, která dosud stála na okraji zájmu, zvl. toponymy a zoonymy. Literární onomastika má své stálé místo na onomastických konferencích. (cs)
  • Literary onomastics is relatively young discipline of research, literary names have been studying systematically since 1970 in our country. Especially analysis of concrete literary work and work of one author were in a centre of interest in the first period of research. They were focused on language structure of names, choosing or creating names, their aesthetic function etc. In the second period of research (in 1980´s) many material studies were published. Especially literary anthroponyms were analyzed. Problems of translation of names wre discussed as well. Theoretical studies of this period were concentrated on functions and social aspects of literary names (e. g. M. Knappová, M. Majtán). In 1990 the first conference about literary onomastics took place in Prešov (Slovakia). Since 1990´s literary onomastics has been also occupying by literary toponyms or zoonyms. Many diploma theses were written about names in literature. However, there were felt lack of theoretical and methodological background. (en)
Title
  • Česká teorie literární onomastiky
  • Czech Theory of Literary Onomastics (en)
  • Česká teorie literární onomastiky (cs)
skos:prefLabel
  • Česká teorie literární onomastiky
  • Czech Theory of Literary Onomastics (en)
  • Česká teorie literární onomastiky (cs)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/10:00372430!RIV12-AV0-68378092
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z90610518)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 250025
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/10:00372430
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • literary onomastics; theory (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [13D40CEE42DB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta onomastica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořáková, Žaneta
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-4413
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software