AttributesValues
rdf:type
Description
  • Případová studie prezentuje analýzu lidové duchovní písně „Slávo markrabství“, zapsané roku 1906 podle ústního podání v obci Vnorovy. Autorka zkoumá funkční, historické a hudební souvislosti dokumentu. Používá metodu monografie jedné písně, založenou na historickém retrospektivním principu. Zabývá se vztahy mezi ústní tradicí, rukopisnými a tištěnými kancionály. Zatímco text písně pochází z barokního kancionálu, melodie je kontrafaktem starší kající písně „Z hlubokosti mé těžkosti volám k Tobě, Pane“ a má samostatný vývoj v ústní tradici. Studie dokládá dějiny této melodie a variant v katolickém a nekatolickém lidovém zpěvu v rozpětí více než 300 let (1948–1608). Nápěv se stal nositelem tradice postních, pohřebních a některých poutních písní. Výzkum ukazuje roli ústní tradice a kulturního regionu pro vývoj duchovního zpěvu. Z koncepčního hlediska prezentuje možnosti spolupráce etnomuzikologie a hymnologie při výzkumu písně jako typického fenoménu české lidové duchovní kultury.
  • Případová studie prezentuje analýzu lidové duchovní písně „Slávo markrabství“, zapsané roku 1906 podle ústního podání v obci Vnorovy. Autorka zkoumá funkční, historické a hudební souvislosti dokumentu. Používá metodu monografie jedné písně, založenou na historickém retrospektivním principu. Zabývá se vztahy mezi ústní tradicí, rukopisnými a tištěnými kancionály. Zatímco text písně pochází z barokního kancionálu, melodie je kontrafaktem starší kající písně „Z hlubokosti mé těžkosti volám k Tobě, Pane“ a má samostatný vývoj v ústní tradici. Studie dokládá dějiny této melodie a variant v katolickém a nekatolickém lidovém zpěvu v rozpětí více než 300 let (1948–1608). Nápěv se stal nositelem tradice postních, pohřebních a některých poutních písní. Výzkum ukazuje roli ústní tradice a kulturního regionu pro vývoj duchovního zpěvu. Z koncepčního hlediska prezentuje možnosti spolupráce etnomuzikologie a hymnologie při výzkumu písně jako typického fenoménu české lidové duchovní kultury. (cs)
  • The case study presents the analysis of “Slávo markrabství (Oh, Glory of Margraviate), a folk spiritual song celebrating St. Cyril and Methodius, the patron saints of Moravia. The song was recorded in 1906 according to oral interpretation in the village of Vnorovy. The author investigates the relationship between function, history, and music in the document. Based on historical retrospective principle, she uses the method of a monograph on a single song. She devotes herself to the relationship between the oral tradition on one side and the hand-written and printed hymn-books on the other. While the text of the song originates in a Baroque hymn-book, the melody is a contrafactum of an older penitent song (From the Deepness of my Hardness I pray to You, Lord) and it has developed separately in oral tradition. The study documents the history of this melody and its variants in Catholic and non-Catholic folk singing within the period of more than 300 years (1948–1608). This tune became a bearer of a tradition of Lenten, funeral and pilgrimage songs. The research displays the roles of oral tradition and cultural region for the development of spiritual singing. From the conceptual point of view, it presents the opportunity for cooperation of ethno-musicology and hymnology in the research of the song as a typical phenomenon of Czech folk spiritual music. (en)
Title
  • Píseň k patronům Moravy „Slávo markrabství“ v rukopisu z roku 1906. Ke studiu české cyrilometodějské tradice v lidovém duchovním zpěvu a ke vztahu kontrafakt mezi ústní tradicí a písemnictvím
  • Píseň k patronům Moravy „Slávo markrabství“ v rukopisu z roku 1906. Ke studiu české cyrilometodějské tradice v lidovém duchovním zpěvu a ke vztahu kontrafakt mezi ústní tradicí a písemnictvím (cs)
  • Slávo markrabství, (Oh, Glory of Margraviate), a song celebrating the patron saints of Moravia in manuscript from 1906. On the study of Czech Cyril and Methodius tradition in folk spiritual songs and on the relationship of contrafacta between oral tradition and letters. (en)
skos:prefLabel
  • Píseň k patronům Moravy „Slávo markrabství“ v rukopisu z roku 1906. Ke studiu české cyrilometodějské tradice v lidovém duchovním zpěvu a ke vztahu kontrafakt mezi ústní tradicí a písemnictvím
  • Píseň k patronům Moravy „Slávo markrabství“ v rukopisu z roku 1906. Ke studiu české cyrilometodějské tradice v lidovém duchovním zpěvu a ke vztahu kontrafakt mezi ústní tradicí a písemnictvím (cs)
  • Slávo markrabství, (Oh, Glory of Margraviate), a song celebrating the patron saints of Moravia in manuscript from 1906. On the study of Czech Cyril and Methodius tradition in folk spiritual songs and on the relationship of contrafacta between oral tradition and letters. (en)
skos:notation
  • RIV/68378076:_____/14:00431454!RIV15-AV0-68378076
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 36693
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378076:_____/14:00431454
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • St. Cyril and Methodius; Czech folk spiritual song; oral tradition; manuscript hymn-book; printed sheets with broadside ballads; contrafactum; Baroque and reception of songs; ethno-musicology; hymnography; Vnorovy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2879D2B64A88]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Český lid, Etnologický časopis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 101
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Frolcová, Věra
issn
  • 0009-0794
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software