About: %22Každý se musel nějak společensky uplatňovat%22. Veřejná angažovanost dělníků a příslušníků inteligence v Československu v období tzv. normalizace     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The study deals with one part of the everyday life in the socialist Czechoslovakia, with so called “public engagement that should have created (according the official statements) one of the most important characteristic features of the socialist society. It analysis biographical interviews and describes what is the position of the stories about public engagement like within the whole narrated life stories, how the narrators remember the necessity/possibility of their engagement in different kinds of organisations, on their working places and in their places of residence, how they interpret their experience nowadays and how they deal with them. The study pays its attention also to the problem of public engagement as a “tool of power or as a space of possible application of private strategies. (en)
  • Studie se zabývá jednou ze sfér každodenního života v socialistickém Československu, která podle oficiálních proklamací měla tvořit jednu z hlavních charakteristik socialistické společnosti. Analyzuje biografické rozhovory a všímá si toho, jaké místo zaujímají příběhy spojené s veřejnou angažovaností v životních příbězích, jak narátoři a narátorky vzpomínají na nutnost/možnost se veřejně angažovat v organizacích Národní fronty, na pracovišti a v místě bydliště, jak své zkušenosti interpretují v současné době a jak s nimi pracují. Pozornost soustřeďuje také na to, zda veřejná angažovanost byla „nástrojem moci“ nebo vytvářela prostor pro uplatňování vlastních strategií.
  • Studie se zabývá jednou ze sfér každodenního života v socialistickém Československu, která podle oficiálních proklamací měla tvořit jednu z hlavních charakteristik socialistické společnosti. Analyzuje biografické rozhovory a všímá si toho, jaké místo zaujímají příběhy spojené s veřejnou angažovaností v životních příbězích, jak narátoři a narátorky vzpomínají na nutnost/možnost se veřejně angažovat v organizacích Národní fronty, na pracovišti a v místě bydliště, jak své zkušenosti interpretují v současné době a jak s nimi pracují. Pozornost soustřeďuje také na to, zda veřejná angažovanost byla „nástrojem moci“ nebo vytvářela prostor pro uplatňování vlastních strategií. (cs)
Title
  • %22Každý se musel nějak společensky uplatňovat%22. Veřejná angažovanost dělníků a příslušníků inteligence v Československu v období tzv. normalizace
  • “Everybody had to show some public engagement. Public engagement of workers and intelligentsia in Czechoslovakia in “normalization Era (en)
  • %22Každý se musel nějak společensky uplatňovat%22. Veřejná angažovanost dělníků a příslušníků inteligence v Československu v období tzv. normalizace (cs)
skos:prefLabel
  • %22Každý se musel nějak společensky uplatňovat%22. Veřejná angažovanost dělníků a příslušníků inteligence v Československu v období tzv. normalizace
  • “Everybody had to show some public engagement. Public engagement of workers and intelligentsia in Czechoslovakia in “normalization Era (en)
  • %22Každý se musel nějak společensky uplatňovat%22. Veřejná angažovanost dělníků a příslušníků inteligence v Československu v období tzv. normalizace (cs)
skos:notation
  • RIV/68378076:_____/09:00336885!RIV10-AV0-68378076
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z90580513)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 321622
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378076:_____/09:00336885
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • everyday life; socialism; Czechoslovakia; oral history; public engagement; political engagement (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AA42BCF09EEC]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Historie (Akademia)
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Obyčejní lidé?! Pohled do života tzv. mlčící většiny. Životopisná vyprávění příslušníků dělnických profesí a inteligence
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nosková, Jana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Academia
https://schema.org/isbn
  • 978-80-200-1791-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 9 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software