About: Býti ismuistou! Juvenilní básnická tvorba Vladimíra Macury     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This study deals with Vladimír Macura, who went down in the history of Czech literature as a literary scholar and prose writer, i. e. primarily as the author of the book monograph Znamení zrodu (Signs of Birth), which fundamentally transformed Czech perceptions of the National Revival, and as the creator of a number of prose works, particularly the tetralogy of historical novels Ten, který bude (He Who Will Be). However, material housed at the Museum of Czech Literature shows that Macura was literarily active from his early childhood and became involved in Czech literature from the time of his secondary school studies in Ostrava, not only as a talented poet, but also as the co-founder of a completely original artistic school called Ismism. Hence the aim of this study is to document his early work from the first half of the 1960s and to indicate just where Macura is already %22himself%22 at the time and alsowhich features in his later literary activities are rooted in his human and psychological disposition, which does not fundamentally change. (en)
  • Studie je věnována Vladimíru Macurovi, který se zapsal do paměti české literatury jako literární vědec a prozaik, tedy především jako autor knižní monografie %22Znamení zrodu%22, která zásadním způsobem proměnila české vnímání národního obrození, a jako tvůrce řady próz, zejména románové historické tetralogie %22Ten, který bude%22. Materiály uložené v PNP však dokládají, že Macura literárně tvořil již od raného dětství a do české literatury zasáhl už ve věku svých ostravských středoškolských studií, a to nejenom jako talentovaný básník, ale také jako spoluzakladatel zcela původního uměleckého směru, nazvaného ismuismus. Cílem studie tak je tuto jeho ranou tvorbu z první poloviny šedesátých let dokumentovat a představit a také naznačit, v čem je Macura již v této době „sám sebou“ a tedy také, které rysy jeho pozdější literární činnosti koření v jeho lidském a psychologickém naturelu, který se s věkem zásadně nemění.
  • Studie je věnována Vladimíru Macurovi, který se zapsal do paměti české literatury jako literární vědec a prozaik, tedy především jako autor knižní monografie %22Znamení zrodu%22, která zásadním způsobem proměnila české vnímání národního obrození, a jako tvůrce řady próz, zejména románové historické tetralogie %22Ten, který bude%22. Materiály uložené v PNP však dokládají, že Macura literárně tvořil již od raného dětství a do české literatury zasáhl už ve věku svých ostravských středoškolských studií, a to nejenom jako talentovaný básník, ale také jako spoluzakladatel zcela původního uměleckého směru, nazvaného ismuismus. Cílem studie tak je tuto jeho ranou tvorbu z první poloviny šedesátých let dokumentovat a představit a také naznačit, v čem je Macura již v této době „sám sebou“ a tedy také, které rysy jeho pozdější literární činnosti koření v jeho lidském a psychologickém naturelu, který se s věkem zásadně nemění. (cs)
Title
  • Býti ismuistou! Juvenilní básnická tvorba Vladimíra Macury
  • Býti ismuistou! Juvenilní básnická tvorba Vladimíra Macury (cs)
  • Being an ismist! Vladimír Macura's poetic juvenilia (en)
skos:prefLabel
  • Býti ismuistou! Juvenilní básnická tvorba Vladimíra Macury
  • Býti ismuistou! Juvenilní básnická tvorba Vladimíra Macury (cs)
  • Being an ismist! Vladimír Macura's poetic juvenilia (en)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/13:00426830!RIV14-GA0-68378068
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GAP406/11/1948)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 64083
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/13:00426830
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Macura, Vladimír; Czech poetry; ismuism (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7BC05C17BA96]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká literatura
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janoušek, Pavel
issn
  • 0009-0468
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software