About: The diversified avant-garde. Notes on the relationship between expresionism and the avant-garde in the Czech context     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This study summarizes various forms of conceptualization of the early post-war avant-garde. It examines how understanding of the terms %22expressionist%22 and %22avant-garde%22 has changed along with considerations over Literární skupina and Devětsil. The study followed changes in the relationship between expressionism and the avant-garde over three stages: the period in which Literární skupina and Devětsil emerged, followed by literary historical reflections on this process during the 1960s and 1970s, and then briefly in contemporary research the early postwar avant-garde. These reflections are dominated by the view that these two groupings were mutually antagonistic and Literární skupina is seen as distinct from the avant-garde due to its expressionism. Conclusions from theoretical discourse on writings about the avant-garde has been applied in relation to the prose works of both Literární skupina and Devětsil members from approximately 1919 to 1923. In a comparison of texts, important simmilarities have been found in the imagery, the motif-theme index and the way the texts were created, revealing the need to critically evaluate the way the terms %22expressionist%22 and %22avant-garde%22 are handled as binary opposits. The study suggests that these terms be abandoned when artistic works are being interpreted, and that the term avant-garde be expanded to include Literární skupina, thus supporting the idea of the avant-garde as heterogenous, diversified field, in which expressionism emerges as just one of the options. (en)
  • Studie shrnuje různé podoby konceptualizace rané poválečné avantgardy. Zkoumá, jak se proměňovalo chápání atributů „expresionistické“ a „avantgardní“ v souvislosti s uvažováním o Literární skupině a Devětsilu. Proměny vztahu expresionismu a avantgardy jsme sledovali ve třech fázích: v období vzniku Literární skupiny a Devětsilu, dále v literárněhistorické reflexi tohoto procesu v šedesátých a sedmdesátých letech a stručně v současném výzkumu rané poválečné avantgardy. V těchto reflexích převažuje pohled na obě uskupení jako antagonistická a Literární skupina je pro její expresionismus tzv. vydělena z avantgardy. Závěry z teoretického diskurzu psaní o avantgardě byly vztaženy do souvislosti s prózou členů Devětsilu a Literární skupiny zhruba v období mezi lety 1919–1923. V komparaci textů se ukázaly významné shody v obraznosti, v motivicko-tematickém rejstříku a ve způsobu utváření textů, které odkrývají potřebu kritického zhodnocení zacházení s atributy expresionistický a avantgardní jako s binárními protiklady. Ve studii navrhujeme odstoupení od těchto atributů při interpretaci uměleckých děl a rozšíření pojmu avantgarda na Literární skupinu. Tímto podpoříme představu avantgardy jakožto heterogenního, rozrůzněného pole, ve kterém expresionismus vystupuje jako jedna z možností avantgardy.
  • Studie shrnuje různé podoby konceptualizace rané poválečné avantgardy. Zkoumá, jak se proměňovalo chápání atributů „expresionistické“ a „avantgardní“ v souvislosti s uvažováním o Literární skupině a Devětsilu. Proměny vztahu expresionismu a avantgardy jsme sledovali ve třech fázích: v období vzniku Literární skupiny a Devětsilu, dále v literárněhistorické reflexi tohoto procesu v šedesátých a sedmdesátých letech a stručně v současném výzkumu rané poválečné avantgardy. V těchto reflexích převažuje pohled na obě uskupení jako antagonistická a Literární skupina je pro její expresionismus tzv. vydělena z avantgardy. Závěry z teoretického diskurzu psaní o avantgardě byly vztaženy do souvislosti s prózou členů Devětsilu a Literární skupiny zhruba v období mezi lety 1919–1923. V komparaci textů se ukázaly významné shody v obraznosti, v motivicko-tematickém rejstříku a ve způsobu utváření textů, které odkrývají potřebu kritického zhodnocení zacházení s atributy expresionistický a avantgardní jako s binárními protiklady. Ve studii navrhujeme odstoupení od těchto atributů při interpretaci uměleckých děl a rozšíření pojmu avantgarda na Literární skupinu. Tímto podpoříme představu avantgardy jakožto heterogenního, rozrůzněného pole, ve kterém expresionismus vystupuje jako jedna z možností avantgardy. (cs)
Title
  • The diversified avant-garde. Notes on the relationship between expresionism and the avant-garde in the Czech context (en)
  • Rozrůzněná avantgarda. Poznámky ke vztahu expresionismu a avantgardy v českém kontextu
  • Rozrůzněná avantgarda. Poznámky ke vztahu expresionismu a avantgardy v českém kontextu (cs)
skos:prefLabel
  • The diversified avant-garde. Notes on the relationship between expresionism and the avant-garde in the Czech context (en)
  • Rozrůzněná avantgarda. Poznámky ke vztahu expresionismu a avantgardy v českém kontextu
  • Rozrůzněná avantgarda. Poznámky ke vztahu expresionismu a avantgardy v českém kontextu (cs)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/13:00392787!RIV14-AV0-68378068
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 103628
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/13:00392787
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech literature; avant-garde; expressionism; strategy; Devětsil; Literární skupina; Teige, Karel; Götz, František (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [700DD8F29E2F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká literatura
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Malá, Zuzana
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000316241800006
issn
  • 0009-0468
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software