About: Text versions of Gellner's comedy %22Přístav manželství%22 [Port of Marriage] as a signpost of his work     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studie je založena na rukopisech z literární pozůstalosti F. Gellnera a částečně i na jeho dochované korespondenci. Autorka analyzuje různé rukopisné koncepty Gellnerovy hry %22Přístav manželství%22 a rukopisy tematicky a chronologicky související se vznikem této komedie (většina z nich nikdy nebyla publikována). Studie usiluje o dynamizaci hodnocení období, v němž je Gellnerova práce široce známá v literární historii díky významné sbírce Radosti života; zejména z hlediska rukopisů je možné považovat období 1901 - 1905 za jeden z Gellnerových pokusů zaměřit se na větší epická díla. Studium rozvíjení jednoho konkrétního motivu dané hry nám umožňuje doložit příklady způsobu utváření Gellnerových textů a současně vysvětlit příčiny všeobecného neúspěchu jeho komedií (a dalších větších textů pozdějšího období). Tyto texty, ač se zdají z hlediska literární kritiky marginální, jsou využívány k vysvětlení některých okolností vzniku Gellnerova uměleckého stylu a vývoje F. Gellnera jako tvůrčí osobnosti.
  • Studie je založena na rukopisech z literární pozůstalosti F. Gellnera a částečně i na jeho dochované korespondenci. Autorka analyzuje různé rukopisné koncepty Gellnerovy hry %22Přístav manželství%22 a rukopisy tematicky a chronologicky související se vznikem této komedie (většina z nich nikdy nebyla publikována). Studie usiluje o dynamizaci hodnocení období, v němž je Gellnerova práce široce známá v literární historii díky významné sbírce Radosti života; zejména z hlediska rukopisů je možné považovat období 1901 - 1905 za jeden z Gellnerových pokusů zaměřit se na větší epická díla. Studium rozvíjení jednoho konkrétního motivu dané hry nám umožňuje doložit příklady způsobu utváření Gellnerových textů a současně vysvětlit příčiny všeobecného neúspěchu jeho komedií (a dalších větších textů pozdějšího období). Tyto texty, ač se zdají z hlediska literární kritiky marginální, jsou využívány k vysvětlení některých okolností vzniku Gellnerova uměleckého stylu a vývoje F. Gellnera jako tvůrčí osobnosti. (cs)
  • The study is based on the manuscripts from the literary remains of František Gellner and in part also on his preserved correspondence. Analysing various manuscript drafts of Gellner's play Přístav manželství(%22Port of Marriage%22) and manuscripts thematically and chronologically related to the origination of this comedy (the majority of which have never been published), the author of this study strives to dynamize the evaluation of a period of Gellner's work widely known in literary history largely thanks to Gellner's important collection Radosti života (%22The Pleasures of Life%22); namely, from the perspective of the manuscripts it is possible to regard the period 1901-1905 as one of attempts by Gellner to shift the focus to larger epic works. A study of the development of a particular motif of the given play enables us to exemplify the way Gellner's texts are formed and at the same time explain reasons for the general failure of Gellner's comedy (and other larger texts of the later period). Thus, these texts, though they seem to be marginal from the point of view of literary criticism, are used here to explicate some of the circumstances of Gellner's artistic style and the evolution of František Gellner as a creative personality. (en)
Title
  • Text versions of Gellner's comedy %22Přístav manželství%22 [Port of Marriage] as a signpost of his work (en)
  • Varianty Gellnerovy komedie Přístav manželství jako rozcestník jeho tvorby
  • Varianty Gellnerovy komedie Přístav manželství jako rozcestník jeho tvorby (cs)
skos:prefLabel
  • Text versions of Gellner's comedy %22Přístav manželství%22 [Port of Marriage] as a signpost of his work (en)
  • Varianty Gellnerovy komedie Přístav manželství jako rozcestník jeho tvorby
  • Varianty Gellnerovy komedie Přístav manželství jako rozcestník jeho tvorby (cs)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/12:00392873!RIV14-AV0-68378068
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2012
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 177025
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/12:00392873
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech drama; Gellner, František; textual criticism (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B5000156D2CB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Literární archiv. Sborník Památníku národního písemnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 44
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Peisertová, Lucie
issn
  • 0231-5904
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software