About: Dawn of the Dead. Socialist Realism And The Balladic Mode     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The study deals with the ballad as a genre in the official poetry of the peak period of Czech Stalinism (1948-1954). It juxtaposes the basic definition of the folk ballad with the contemporary concepts of folkiness, order and death, it examines the social ballad in the context of the Stalinist interpretation of literary history and in addition to that it draws attention to possible uses of the cantastoria as a tool of political campaign and mocking old order followers. The writer uses a corpus of contemporary poems to demonstrate the new life of the ballad as a tool of heroicizing the war heroes and demonizing the %22Imperialist war provocateurs%22, and also the unintentional transition of the balladic stories into the common %22literary life%22. The offered statements about the collision between the traditional interpretation and the ideological outline of the genre and the new concepts try to look into the relation between the contemporary official poetry and the tradition, the mechanism of adopting old schemes, transforming them and adding new contents to them. (en)
  • Studie se zabývá baladou jako žánrem oficiální poezie vrcholného období českého stalinismu (1948-1954). Základní definice lidové balady je porovnávána s dobovými koncepty lidovosti, řádu a smrti, v kontextu stalinistické interpretace literární historie je zkoumán žánr sociální balady a dále je upozorněno na možné využití kramářské písně jako nástroje politické agitace a výsměchu zastáncům %22starého řádu%22. Autor studie využívá soubor dobové poezie k demonstraci nového života žánru balady jako prostředku užívaného k heroizaci válečných hrdinů a a démonizaci %22imperialistických válečných štváčů%22, ale také bezděčného přenosu baladických příběhů do oblasti běžného %22literárního života%22. Předkládané závěry ukazují na kolizi mezi tradiční interpretací a ideologickými konturami žánru, autor studie se snaží prozkoumat vztah oficiální dobové poezie k tradici, poukázat na mechanismus přejímání starých schémat, jejich proměnu a naplnění novými obsahy.
  • Studie se zabývá baladou jako žánrem oficiální poezie vrcholného období českého stalinismu (1948-1954). Základní definice lidové balady je porovnávána s dobovými koncepty lidovosti, řádu a smrti, v kontextu stalinistické interpretace literární historie je zkoumán žánr sociální balady a dále je upozorněno na možné využití kramářské písně jako nástroje politické agitace a výsměchu zastáncům %22starého řádu%22. Autor studie využívá soubor dobové poezie k demonstraci nového života žánru balady jako prostředku užívaného k heroizaci válečných hrdinů a a démonizaci %22imperialistických válečných štváčů%22, ale také bezděčného přenosu baladických příběhů do oblasti běžného %22literárního života%22. Předkládané závěry ukazují na kolizi mezi tradiční interpretací a ideologickými konturami žánru, autor studie se snaží prozkoumat vztah oficiální dobové poezie k tradici, poukázat na mechanismus přejímání starých schémat, jejich proměnu a naplnění novými obsahy. (cs)
Title
  • Dawn of the Dead. Socialist Realism And The Balladic Mode (en)
  • Úsvit mrtvých. Socialistický realismus a baladičnost
  • Úsvit mrtvých. Socialistický realismus a baladičnost (cs)
skos:prefLabel
  • Dawn of the Dead. Socialist Realism And The Balladic Mode (en)
  • Úsvit mrtvých. Socialistický realismus a baladičnost
  • Úsvit mrtvých. Socialistický realismus a baladičnost (cs)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/12:00390848!RIV13-AV0-68378068
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 176622
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/12:00390848
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ballad; Socialist Realism; ideology; Stalinism (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [005F8D343D3D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slovenská literatúra
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Schmarc, Vít
issn
  • 0037-6973
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software