About: 'We'll Make Prague the Capital of Central Europe'. The periodical Den and Its Role in the Formation of the Czech Interwar Avant-garde     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Předmětem zájmu této studie je deník, později týdeník Den, vycházející krátce na přelomu let 1920 a 1921. Přes svou nedlouhou existenci sehrál významnou roli při formování literární generace nastupující do literatury po první světové válce jako zřejmě nejvýraznější doklad společných aktivit mladých autorů sdružených v rámci Uměleckého klubu, zejména trojice Zdeněk Kalista, A. M. Píša a Jiří Wolker. Na základě analýzy dostupných pramenů je v první části studie představena geneze a vývoj časopisu od podzimu 1920 do ledna 1921, kdy časopis zaniká. Detailněji jsou přitom sledovány programové texty a estetická profilace časopisu. Souběžně je pozornost i dobovým polemikám a rozporům mezi mladými literáty, které zejména po založení Devětsilu, který se v říjnu 1920 vyděluje z původně jednotného Uměleckého klubu, nabírají na intenzitě. Druhá část studie detailněji přibližuje literární publicistiku jednotlivých přispěvatelů Dne, zejména Z. Kalisty jako šéfredaktora listu a autora většiny redakčních článků a A. M. Píši jako autora koncepčně nejvýraznějších literárněkritických statí v časopise. Přehlédnut není ani význam dalších přispěvatelů – J. Knapa a jeho literárních kritik, J. Beráka jako zprostředkovatele informací o dadaismu a filmovém umění a J. Weila, který na stránkách Dne jako jeden z prvních systematičtěji přibližoval literaturu sovětského Ruska.
  • Předmětem zájmu této studie je deník, později týdeník Den, vycházející krátce na přelomu let 1920 a 1921. Přes svou nedlouhou existenci sehrál významnou roli při formování literární generace nastupující do literatury po první světové válce jako zřejmě nejvýraznější doklad společných aktivit mladých autorů sdružených v rámci Uměleckého klubu, zejména trojice Zdeněk Kalista, A. M. Píša a Jiří Wolker. Na základě analýzy dostupných pramenů je v první části studie představena geneze a vývoj časopisu od podzimu 1920 do ledna 1921, kdy časopis zaniká. Detailněji jsou přitom sledovány programové texty a estetická profilace časopisu. Souběžně je pozornost i dobovým polemikám a rozporům mezi mladými literáty, které zejména po založení Devětsilu, který se v říjnu 1920 vyděluje z původně jednotného Uměleckého klubu, nabírají na intenzitě. Druhá část studie detailněji přibližuje literární publicistiku jednotlivých přispěvatelů Dne, zejména Z. Kalisty jako šéfredaktora listu a autora většiny redakčních článků a A. M. Píši jako autora koncepčně nejvýraznějších literárněkritických statí v časopise. Přehlédnut není ani význam dalších přispěvatelů – J. Knapa a jeho literárních kritik, J. Beráka jako zprostředkovatele informací o dadaismu a filmovém umění a J. Weila, který na stránkách Dne jako jeden z prvních systematičtěji přibližoval literaturu sovětského Ruska. (cs)
  • This article focuses on Den (Day), a daily, later a weekly, that was published in the 1920 and early 1921. Despite its short life, the periodical played an important role in the forming of the generation of writers who began their careers after the First World Was and provided what are probably the most striking examples of socially engagé works by the young authors in the Umělecký klub (Art club), in particular the trio of Zdeněk Kalista (1900-1982), A. M. Píša (1902-1966), and Jiří Wolker (1900-1924). With an analysis of surviving records, the first part of the article discusses the establishment and development of the periodical, from the autumn of 1920 to January 1921, when it folded. The manifestos and the aesthetic profile of the periodical are considered in detail. Attention is also paid to the contemporaneous debates and conflicts amongst the young writers, which became more intense, particularly after the establishment of the Devětsil group, which broke off from the originally united Umělecký klub in October 1920. The second part of the article considers in detail the literary journalism of the individual contributors to Den, particularly Kalista, the editor-in-chief of the journal and the author of most of its editorials, and Píša, the author of its conceptually most striking essays on literary criticism. The article also considers the importance of other contributors – Josef Knap (1900-1973) and the literary critic, Jaromír Berák (1902-1964), reporting on Dadaism and cinema, and Jiří Weil (1900-1959), who was one of the first in Den to offer systematic discussion of the literature of Societ Russia. (en)
Title
  • 'We'll Make Prague the Capital of Central Europe'. The periodical Den and Its Role in the Formation of the Czech Interwar Avant-garde (en)
  • %22Uděláme Prahu hlavním městem střední Evropy%22. Časopis Den a jeho role při formování české meziválečné avantgardy
  • %22Uděláme Prahu hlavním městem střední Evropy%22. Časopis Den a jeho role při formování české meziválečné avantgardy (cs)
skos:prefLabel
  • 'We'll Make Prague the Capital of Central Europe'. The periodical Den and Its Role in the Formation of the Czech Interwar Avant-garde (en)
  • %22Uděláme Prahu hlavním městem střední Evropy%22. Časopis Den a jeho role při formování české meziválečné avantgardy
  • %22Uděláme Prahu hlavním městem střední Evropy%22. Časopis Den a jeho role při formování české meziválečné avantgardy (cs)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/12:00377042!RIV13-AV0-68378068
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z90560517)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 175689
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/12:00377042
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech literature; literary journals; avant-garde; 1920s; Kalista, Zdeněk; Píša, Antonín Matěj; Den (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A9E7886F44CC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká literatura
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Malínek, Vojtěch
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-0468
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software