About: Dílo v pohybu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The author considers the possibility of constituting a new difference between a “text and a “work. In 1960’s the notion of an “open work divorcee “work from its constraining implications of closure and stationarity. Under the influence of the French criticism, the notion of “text became established to designate the work’s dynamism and shortly the term prevailed. The author was aware of this conceptual shift. In spite of it he decided to bring the notion of “work back to life. He, however, did not simply set “work up against “text, but took “work as emphasizing moments which are specific of a text in certain action. The “work is an aspect of the “text. It gives a name to the fact that the work has been created, whether by agency of its maker or its recipient. For both, “the thing of the text becomes, “the world of the work, i. e. a “proposition of the world which opens up with each act of reception anew. A text becomes a work: a work both co-created by and co-creating its reader. (en)
  • V předkládané práci autor uvažuje o novém možném rozlišení pojmů „text%22 a „dílo%22. Ještě v šedesátých letech minulého století postačoval pojem „otevřené dílo“ k tomu, aby se odlišil od spoutávajících konotací, které přisuzovaly „dílu“ uzavřenost a statičnost. Pod náporem zejména francouzské literární kritiky se ujal pro označení dynamických aspektů díla pojem „text“ a stal se během krátké doby převládajícím. Autor si byl těchto souvislostí vědom. Přesto se rozhodl pojem „díla“ znovu oživit a zdůraznit ty momenty, které specifikují text v jisté akci. „Dílo“ je jedním z aspektů „textu“. Pojmenovává jeho vytvořenost, ať už přitom máme na mysli čin původce nebo spoluúčast vnímatele. Pro ně pro oba se stává „věc textu“ v aktu čtení „světem díla“, tedy určitou „nabídkou světa“, která se v proměnách přijetí znovu a znovu otevírá. Text se v té pokračující akci stává vždy znovu dílem: dílem spoluvytvářeným čtenářem a zároveň čtenáře utvářejícím.
  • V předkládané práci autor uvažuje o novém možném rozlišení pojmů „text%22 a „dílo%22. Ještě v šedesátých letech minulého století postačoval pojem „otevřené dílo“ k tomu, aby se odlišil od spoutávajících konotací, které přisuzovaly „dílu“ uzavřenost a statičnost. Pod náporem zejména francouzské literární kritiky se ujal pro označení dynamických aspektů díla pojem „text“ a stal se během krátké doby převládajícím. Autor si byl těchto souvislostí vědom. Přesto se rozhodl pojem „díla“ znovu oživit a zdůraznit ty momenty, které specifikují text v jisté akci. „Dílo“ je jedním z aspektů „textu“. Pojmenovává jeho vytvořenost, ať už přitom máme na mysli čin původce nebo spoluúčast vnímatele. Pro ně pro oba se stává „věc textu“ v aktu čtení „světem díla“, tedy určitou „nabídkou světa“, která se v proměnách přijetí znovu a znovu otevírá. Text se v té pokračující akci stává vždy znovu dílem: dílem spoluvytvářeným čtenářem a zároveň čtenáře utvářejícím. (cs)
Title
  • Dílo v pohybu
  • A work in process (en)
  • Dílo v pohybu (cs)
skos:prefLabel
  • Dílo v pohybu
  • A work in process (en)
  • Dílo v pohybu (cs)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/09:00338743!RIV10-AV0-68378068
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA405/03/0416), Z(AV0Z90560517)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 310607
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/09:00338743
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech literature; literary work of art; text; semiotics; structuralism; hermeneutics; phenomenology; Mukařovský, Jan; Adorno, Theodor W.; Eco, Umberto; Hrabal, Bohumil; Hodrová, Daniela; Ajvaz, Michal (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [740146FB66AA]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Dílo v pohybu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jankovič, Milan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Academia
https://schema.org/isbn
  • 978-80-200-1746-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software