About: Libochovice (okr. Litoměřice). Zámek Gundakara z Dietrichštejna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The essay is a part of the book publication dedicated to the painters Carpoforo and Giacomo Tencalla of Bissone (Ticino) and their works in Czech Lands. The final piece of work by Giacomo Tencalla, and also the one that is best documented, is the decoration of the piano nobile in the chateau in Libochovice (Libochowitz). This four-winged chateau was designed for Count (later Prince) Gundakar von Dietrichstein (1623–1690) by Antonio Porta, who directed the building work from the end of 1682 onwards. Giacomo Tencalla and his associate Giuseppe Muttoni were involved in the decoration of the chateau in 1688. In the first half of the year the two painters decorated the great hall and the rooms on the first floor. In the second half of the year they worked on the decoration of the sala terrena, consisting of rustic stucco reliefs complemented by a mosaic of river shells. This technique was used in the sala terrena to depict motifs of ruins, fantastic water creatures, and the Dietrichstein coat-of-arms. On the ceiling are smaller paintings of putti with flowers. On the ceilings of the rooms on the first floor Tencalla and Muttoni painted Ovidian motifs and personifications of the Virtues. The ceiling of the great hall was originally decorated by a celebration of the Dietrichstein dynasty, which, however, was destroyed in the 19th century. A number of paintings in the rooms were also removed during the course of the 19th century along with damaged ceilings. In spite of this, the paintings that remain form one of the best preserved cycles by Tencalla. In addition to the painters, the stucco artist Domenico Gaggini also worked in the chateau. Like Tencalla, he came from Bissone on the shore of Lake Lugano, and he had already worked with Giacomo in Moravia fifteen years earlier. Other artists who worked in Libochovice were the sculptor Johann Brokoff and the painter Christian Schröder. (en)
  • Stať tvoří součást knižní publikace, věnované ticinským malířům Carpoforu a Giacomu Tencallovi. Poslední, archivně přitom nejlépe zdokumentovanou velkou realizací Giacoma Tencally je výzdoba piana nobile v zámku Libochovice. Tento čtyřkřídlý zámek pro hraběte a posléze knížete Gundakara z Dietrichštejna (1623–1690) navrhl a jeho stavbu od konce roku 1682 vedl Antonio Porta. Giacomo Tencalla se při výzdobě uplatnil spolu se svým spolupracovníkem Giuseppem Muttonim v roce 1688. V první polovině roku pracovali oba malíři při výzdobě hlavního sálu a pokojů prvního patra. Ve druhém pololetí vyzdobili salu terrenu, sestávající z rustikálních štukových reliéfů, doplněných mozaikou z říčních škeblí. Touto technikou jsou v sale terreně provedeny motivy ruin, fantastických vodních zvířat a dietrichštejnský erb. Na stropě se tu uplatňují menší malby putti s květy. Na stropech pokojů prvního patra Tencalla s Muttonim namalovali ovidiovské motivy a personifikace Ctností. Strop velkého sálu původně zdobila Oslava dietrichštejnského rodu, která však zanikla v 19. století. Spolu s poškozenými stropy bylo v průběhu 19. století odstraněno i několik maleb v pokojích. Zbylé malby přesto tvoří jeden z nejlépe dochovaných tencallovských cyklů. Vedle malířů se v zámku uplatnil také štukatér Domenico Gaggini, který pocházel – stejně jako Tencalla – z Bissone na břehu Luganského jezera. Giacomo s ním spolupracoval již o patnáct let dříve na Moravě. V Libochovicích pracovali také sochař Jan Brokoff, který provedl nejen velkou štukovou plastiku Saturna nad krbem ve velkém sálu, ale také dřevěné vyřezávané rámy k obrazům, a malíř Kristián Schröder, který je autorem souboru více než čtyřiceti kopií maleb z pražské císařské obrazárny, jež se ve výzdobě zámku uplatnily jako supraporty. Stěny pokojů byly vyzdobeny malovanými špalíry. Stavebník zámku však zemřel ještě před tím, než byl libochovický zámek plně zařízen.
  • Stať tvoří součást knižní publikace, věnované ticinským malířům Carpoforu a Giacomu Tencallovi. Poslední, archivně přitom nejlépe zdokumentovanou velkou realizací Giacoma Tencally je výzdoba piana nobile v zámku Libochovice. Tento čtyřkřídlý zámek pro hraběte a posléze knížete Gundakara z Dietrichštejna (1623–1690) navrhl a jeho stavbu od konce roku 1682 vedl Antonio Porta. Giacomo Tencalla se při výzdobě uplatnil spolu se svým spolupracovníkem Giuseppem Muttonim v roce 1688. V první polovině roku pracovali oba malíři při výzdobě hlavního sálu a pokojů prvního patra. Ve druhém pololetí vyzdobili salu terrenu, sestávající z rustikálních štukových reliéfů, doplněných mozaikou z říčních škeblí. Touto technikou jsou v sale terreně provedeny motivy ruin, fantastických vodních zvířat a dietrichštejnský erb. Na stropě se tu uplatňují menší malby putti s květy. Na stropech pokojů prvního patra Tencalla s Muttonim namalovali ovidiovské motivy a personifikace Ctností. Strop velkého sálu původně zdobila Oslava dietrichštejnského rodu, která však zanikla v 19. století. Spolu s poškozenými stropy bylo v průběhu 19. století odstraněno i několik maleb v pokojích. Zbylé malby přesto tvoří jeden z nejlépe dochovaných tencallovských cyklů. Vedle malířů se v zámku uplatnil také štukatér Domenico Gaggini, který pocházel – stejně jako Tencalla – z Bissone na břehu Luganského jezera. Giacomo s ním spolupracoval již o patnáct let dříve na Moravě. V Libochovicích pracovali také sochař Jan Brokoff, který provedl nejen velkou štukovou plastiku Saturna nad krbem ve velkém sálu, ale také dřevěné vyřezávané rámy k obrazům, a malíř Kristián Schröder, který je autorem souboru více než čtyřiceti kopií maleb z pražské císařské obrazárny, jež se ve výzdobě zámku uplatnily jako supraporty. Stěny pokojů byly vyzdobeny malovanými špalíry. Stavebník zámku však zemřel ještě před tím, než byl libochovický zámek plně zařízen. (cs)
Title
  • Libochovice (okr. Litoměřice). Zámek Gundakara z Dietrichštejna
  • Libochovice (okr. Litoměřice). Zámek Gundakara z Dietrichštejna (cs)
  • Libochovice (district Litoměřice). The chateau of Gundakar von Dietrichstein (en)
skos:prefLabel
  • Libochovice (okr. Litoměřice). Zámek Gundakara z Dietrichštejna
  • Libochovice (okr. Litoměřice). Zámek Gundakara z Dietrichštejna (cs)
  • Libochovice (district Litoměřice). The chateau of Gundakar von Dietrichstein (en)
skos:notation
  • RIV/68378033:_____/13:00430950!RIV15-GA0-68378033
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA408/09/0949)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 84845
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378033:_____/13:00430950
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ceiling paintings; Libochovice; Giacomo Tencalla (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AB5BC5964E39]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Barokní nástěnná malba v českých zemích. Tencalla II
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mádl, Martin
  • Zahradník, Pavel
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ústav dějin umění AV ČR. Vydavatelství Artefactum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86890-60-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software