About: Prekérní práce pečujících žen v kontextu ekonomické krize     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In this article the authors examine the forms and experiences of insecure and precarious work by Czech women caring for a child or a dependent family member. The results of a quantitative survey indicate that the share of caring women performing precarious work increased during the economic crisis. A secondary analysis of interviews conducted in 2006–2013 with women caring for a child or another family member offered insight into the forms precarious work can take and the ways women feel about this kind of work and why. It also demonstrated in what way, based on the capability approach, their explanations provide a better understanding of the nature and extent of precarious work among women with care responsibilities. We found that the ways caring women view ad-hoc work fit along a continuum, ranging from an optimal temporary strategy, to a temporary solution in the absence of other options, and finally to feelings of being caught in a precarious work trap. This continuum can be extrapolated into a kind of collective story’: a woman first chooses’ ad-hoc work as a temporary strategy to get a job; if her life conditions are difficult she must continue to perform such work against her preferences; after a long period of economic inactivity or of performing just temporary work, the woman is ultimately unable to find any secure form of employment, even if she is no longer restricted by care responsibilities – she ends up trapped in precarious work. (en)
  • Autorky zkoumají formy nejisté a prekérní práce, tak jak je zakoušejí české ženy pečující o závislé dítě či jiného člena rodiny. Výsledky kvantitativního šetření ukazují, že podíl pečujících žen vykonávajících prekérní typy práce (práce mimo standardní pracovní poměr - bez smlouvy, na dobu určitou, na DPP či DPČ apod.) narostl během ekonomické krize. Sekundární analýza rozhovorů provedených v letech 2006 -2013 se ženami pečujícími o dítě či jiného člena rodiny poskytuje vhled do toho, jakých forem tato práce nabírá a jak ji ženy prožívají a hodnotí. Na základě konceptu způsobilosti je možné interpretovat jejich vysvětlení pro lepší porozumění povaze a rozsahu tohoto typu práce. Zjistily jsme, že způsoby, jakými ženy vnímají nejistou práci, se rozkládají podél kontinua - nejprve je tato forma práce vnímána jako optimální dočasná strategie kombinace práce a rodiny, poté se stává dočasným řešením v situaci chybějících alternativ, a nakonec může být pastí prekérní práce s nevyhovujícími podmínkami a bez šance na změnu. Toto kontinuum má časový rozměr v podobě následujícího %22kolektivního příběhu%22: nejprve žena volí nejistou práci jako dočasnou strategii získání práce a návratu na pracovní trh; pokud se její podmínky nezlepší, pokračuje v tomto typu práce proti své vůli; a konečně, po letech nezaměstnanosti a dočasné prekérní práce již není schopná získat žádnou formu standardního zaměstnání, a to i když již není omezena pečovatelskými povinnostmi, a končí lapena v pasti prekérní práce.
  • Autorky zkoumají formy nejisté a prekérní práce, tak jak je zakoušejí české ženy pečující o závislé dítě či jiného člena rodiny. Výsledky kvantitativního šetření ukazují, že podíl pečujících žen vykonávajících prekérní typy práce (práce mimo standardní pracovní poměr - bez smlouvy, na dobu určitou, na DPP či DPČ apod.) narostl během ekonomické krize. Sekundární analýza rozhovorů provedených v letech 2006 -2013 se ženami pečujícími o dítě či jiného člena rodiny poskytuje vhled do toho, jakých forem tato práce nabírá a jak ji ženy prožívají a hodnotí. Na základě konceptu způsobilosti je možné interpretovat jejich vysvětlení pro lepší porozumění povaze a rozsahu tohoto typu práce. Zjistily jsme, že způsoby, jakými ženy vnímají nejistou práci, se rozkládají podél kontinua - nejprve je tato forma práce vnímána jako optimální dočasná strategie kombinace práce a rodiny, poté se stává dočasným řešením v situaci chybějících alternativ, a nakonec může být pastí prekérní práce s nevyhovujícími podmínkami a bez šance na změnu. Toto kontinuum má časový rozměr v podobě následujícího %22kolektivního příběhu%22: nejprve žena volí nejistou práci jako dočasnou strategii získání práce a návratu na pracovní trh; pokud se její podmínky nezlepší, pokračuje v tomto typu práce proti své vůli; a konečně, po letech nezaměstnanosti a dočasné prekérní práce již není schopná získat žádnou formu standardního zaměstnání, a to i když již není omezena pečovatelskými povinnostmi, a končí lapena v pasti prekérní práce. (cs)
Title
  • Prekérní práce pečujících žen v kontextu ekonomické krize
  • Prekérní práce pečujících žen v kontextu ekonomické krize (cs)
  • Caring Women’s Precarious Work in the Context of Economic Crisis (en)
skos:prefLabel
  • Prekérní práce pečujících žen v kontextu ekonomické krize
  • Prekérní práce pečujících žen v kontextu ekonomické krize (cs)
  • Caring Women’s Precarious Work in the Context of Economic Crisis (en)
skos:notation
  • RIV/68378025:_____/14:00437728!RIV15-GA0-68378025
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GAP404/10/0021), P(GPP404/12/P053)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 38941
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378025:_____/14:00437728
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • precarious work; care; capabilities (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0C9A655F1C69]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Gender, rovné příležitosti, výzkum
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 15
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dudová, Radka
  • Hašková, Hana
issn
  • 1213-0028
number of pages
http://bibframe.org/vocab/doi
  • 10.13060/12130028.2014.15.2.128
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software