About: The Market Authoritarianism: Critical Diagnosis of the Distorted Emancipation of Women     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The author develops a critical diagnosis of the changing interpretations of the concept of emancipation of women due to broader socio-economic transformations and expansion of the market into most domains of social life. In the first part she briefly outlines the historical context in which the feminist emancipation claims were put into practice. Even though some of these claims were successfully integrated into the body of Euro-Atlantic cultural norms, emancipation of women, in the sense of the elimination of oppression and subjection of women in all aspects of social life, not only in political but also in economic, social and cultural life, has not been accomplished. In the second part, the author argues that late modernity set into motion a dynamic in which the concept of emancipation was distorted to a degree that it became its own antithesis. The traditional authoritarianism, against which feminist conception of emancipation was defined, was in late modern society replaced by the power-economic structure of society in which the market serves as authoritarian principle for the organisation of social life. On the basis of reflection on this dynamic the author proposes a socio-philosophical analysis of distorted emancipation. In the final part, the author specifies the abstract thesis of distorted emancipation using care practices and the issue of commodification of care as a way to exemplify anti-emancipatory forces within the market. (en)
  • Autorka článku vypracovává kritickou diagnózu proměn konceptu emancipace žen pod vlivem širších společensko-ekonomických změn a expanze trhu do většiny oblastí společenského života. V první části je stručně nastíněn historický kontext, v němž probíhaly snahy o prosazení feministického emancipačního projektu. Ačkoli se některé feministické požadavky prosadily a staly se součástí hodnot euroatlantické kultury, emancipace žen ve smyslu odstranění útlaku a podřízení žen ve všech oblastech společenského života, tedy nejen v politické, ale i ekonomické, sociální a kulturní, se dosáhnout nepodařilo. Ve druhé části autorka ukazuje, že pozdní modernita uvedla v pohyb dynamiku, v níž je koncept emancipace žen v procesu snah o jeho prosazení redefinován a v pozměněném společenském kontextu deformován do té míry, že se stává svou vlastní antitezí. Tradiční autoritářství, proti kterému se feministické pojetí emancipace vymezovalo, bylo v pozdně moderních společnostech nahrazeno mocensko-ekonomickou strukturou společnosti, ve které funguje trh jako autoritářský princip organizace společenských vztahů. Na základě reflexe této dynamiky autorka předkládá sociálně filosofický rozbor deformované emancipace. Ve třetí části obecnou tezi deformované emancipace specifikuje na vztahy péče a problém komodifikace péče, jejichž prostřednictvím ilustruje proti-emancipační síly trhu.
  • Autorka článku vypracovává kritickou diagnózu proměn konceptu emancipace žen pod vlivem širších společensko-ekonomických změn a expanze trhu do většiny oblastí společenského života. V první části je stručně nastíněn historický kontext, v němž probíhaly snahy o prosazení feministického emancipačního projektu. Ačkoli se některé feministické požadavky prosadily a staly se součástí hodnot euroatlantické kultury, emancipace žen ve smyslu odstranění útlaku a podřízení žen ve všech oblastech společenského života, tedy nejen v politické, ale i ekonomické, sociální a kulturní, se dosáhnout nepodařilo. Ve druhé části autorka ukazuje, že pozdní modernita uvedla v pohyb dynamiku, v níž je koncept emancipace žen v procesu snah o jeho prosazení redefinován a v pozměněném společenském kontextu deformován do té míry, že se stává svou vlastní antitezí. Tradiční autoritářství, proti kterému se feministické pojetí emancipace vymezovalo, bylo v pozdně moderních společnostech nahrazeno mocensko-ekonomickou strukturou společnosti, ve které funguje trh jako autoritářský princip organizace společenských vztahů. Na základě reflexe této dynamiky autorka předkládá sociálně filosofický rozbor deformované emancipace. Ve třetí části obecnou tezi deformované emancipace specifikuje na vztahy péče a problém komodifikace péče, jejichž prostřednictvím ilustruje proti-emancipační síly trhu. (cs)
Title
  • The Market Authoritarianism: Critical Diagnosis of the Distorted Emancipation of Women (en)
  • Autoritářství trhu: kritická diagnóza deformované emancipace žen
  • Autoritářství trhu: kritická diagnóza deformované emancipace žen (cs)
skos:prefLabel
  • The Market Authoritarianism: Critical Diagnosis of the Distorted Emancipation of Women (en)
  • Autoritářství trhu: kritická diagnóza deformované emancipace žen
  • Autoritářství trhu: kritická diagnóza deformované emancipace žen (cs)
skos:notation
  • RIV/68378025:_____/12:00376375!RIV13-GA0-68378025
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GAP404/10/0021), Z(AV0Z70280505)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 124274
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378025:_____/12:00376375
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • emancipation; care; commodification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FDF249D2670F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Filosofický časopis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Uhde, Zuzana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0015-1831
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 38 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software