About: Ženy a sociální občanství v české společnosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The critical attention feminists have paid to the concept of citizenship has significantly contributed to the contemporary political imagination of citizenship. The researchers follow up on the feminist debate on citizenship and examine the institutional contexts, ideologies and practices that have shaped opportunities for and barriers to the full citizenship of women in various socio-economic, ethnic and national groups in the communist and post-communist contexts and specifically in Czech society since the end of the Second World War. They challenges the static descriptions of the position of women and gender relations in the communist societies of Central and Eastern Europe. They point out the differences in the discourse and institutions surrounding work and care and in actual work and care practices during the forty years of the communist regime. (en)
  • Kritická pozornost, kterou feministické badatelky věnovaly konceptu občanství, zásadním způsobem přispěla k současnému chápání tohoto pojmu a proměně politické imaginaci, která jej doprovází. Výzkumnice navázaly na feministické diskuse ohledně pojetí občanství a zkoumají institucionální kontext, ideologie a praktiky, které utvářely příležitosti a bariéry plnohodnotného občanství žen z odlišných socioekonomických, etnických a národnostních skupin v komunistickém a postkomunistickém kontextu a konkrétně v České republice v období po 2. světové válce. Výzkumnice problematizují statický popis postavení žen a genderových vztahů v komunistických společnostech střední a východní Evropy a poukazují na odlišné diskursy a institucionální kontext obklopující vztahy práce a péče a na odlišnosti v každodenních pracovních a pečovatelských praktikách v průběhu čtyřiceti let trvání komunistického režimu.
  • Kritická pozornost, kterou feministické badatelky věnovaly konceptu občanství, zásadním způsobem přispěla k současnému chápání tohoto pojmu a proměně politické imaginaci, která jej doprovází. Výzkumnice navázaly na feministické diskuse ohledně pojetí občanství a zkoumají institucionální kontext, ideologie a praktiky, které utvářely příležitosti a bariéry plnohodnotného občanství žen z odlišných socioekonomických, etnických a národnostních skupin v komunistickém a postkomunistickém kontextu a konkrétně v České republice v období po 2. světové válce. Výzkumnice problematizují statický popis postavení žen a genderových vztahů v komunistických společnostech střední a východní Evropy a poukazují na odlišné diskursy a institucionální kontext obklopující vztahy práce a péče a na odlišnosti v každodenních pracovních a pečovatelských praktikách v průběhu čtyřiceti let trvání komunistického režimu. (cs)
Title
  • Ženy a sociální občanství v české společnosti
  • Ženy a sociální občanství v české společnosti (cs)
  • Women and social citizenship in Czech society (en)
skos:prefLabel
  • Ženy a sociální občanství v české společnosti
  • Ženy a sociální občanství v české společnosti (cs)
  • Women and social citizenship in Czech society (en)
skos:notation
  • RIV/68378025:_____/10:00341935!RIV11-AV0-68378025
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z70280505)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 299918
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378025:_____/10:00341935
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • social citizenship; women (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [02C20B1F9ADA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hašková, Hana
  • Uhde, Zuzana
  • Stachová, Jana
  • Vojtková, Michaela
  • Pulkrábková, Kateřina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software