About: Statistická významnost a její problémy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Značná část českých sociálních vědců, nemluvě o značné proporci studentů, je posedlá statistickou významností. Testy statistické signifikance v jejich povědomí (neboť tak %22pochopili%22 smysl testování v kursech statistiky) slouží jako všemocné zaklínadlo. Jsou přesvědčeni, že bez testů statistických hypotéz není možné získat vědecky relevantní poznatky. Domnívají se, že tyto testy musí aplikovat na všechny výsledky bez ohledu na to, zdali jejich data pocházejí z pravděpodobnostního (náhodného) výběru, vyčerpávajícího zjišťování (z censu) nebo výběru nenáhodného (kvótního, záměrného, samovýběru). Jsou přesvědčeni, že testy významnosti jim řeknou, co je v datech důležitého, prostřednictvím nalezené statistické signifikance se snaží prokazovat těsnost vztahu dvou proměnných. Nic z toho ovšem statistická významnost neumí. Proto se věnujeme problematice používání statistických testů a podmínkám, při kterých je možné testy užívat.
  • Značná část českých sociálních vědců, nemluvě o značné proporci studentů, je posedlá statistickou významností. Testy statistické signifikance v jejich povědomí (neboť tak %22pochopili%22 smysl testování v kursech statistiky) slouží jako všemocné zaklínadlo. Jsou přesvědčeni, že bez testů statistických hypotéz není možné získat vědecky relevantní poznatky. Domnívají se, že tyto testy musí aplikovat na všechny výsledky bez ohledu na to, zdali jejich data pocházejí z pravděpodobnostního (náhodného) výběru, vyčerpávajícího zjišťování (z censu) nebo výběru nenáhodného (kvótního, záměrného, samovýběru). Jsou přesvědčeni, že testy významnosti jim řeknou, co je v datech důležitého, prostřednictvím nalezené statistické signifikance se snaží prokazovat těsnost vztahu dvou proměnných. Nic z toho ovšem statistická významnost neumí. Proto se věnujeme problematice používání statistických testů a podmínkám, při kterých je možné testy užívat. (cs)
  • Nowadays, computers offer us possibility to use statistical methods nearly without thinking. We teach students how to use statistics in a statistical package and not how to use statistics in science. One of the biggest problem is connected with statistical significance concept, established. It seems to us, that most of social scientist use statistical significance in a bad way, most of students do not uderstand to the key idea of this concept. Scientists are used to publish more probably statistical significant results than nonsignificant ones. Is statistical significant result always important? Are there any alternatives to statistical significance for evaluation of result importance? We discuss limit sof statistical significance, misuse of the concept. We offer some alternatives to classical statistical significance (confidence intervals, power analysis, minimum sample size, alternative models approach). (en)
Title
  • Statistická významnost a její problémy
  • Problems of statistical significance (en)
  • Statistická významnost a její problémy (cs)
skos:prefLabel
  • Statistická významnost a její problémy
  • Problems of statistical significance (en)
  • Statistická významnost a její problémy (cs)
skos:notation
  • RIV/68378025:_____/07:00083525!RIV08-AV0-68378025
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA403/06/1241), Z(AV0Z70280505)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 452354
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378025:_____/07:00083525
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • power; statistical significance; importance of results (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [64825005851B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Soukup, Petr
  • Stachová, Jana
  • Rabušic, L.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software