About: Ekonomická transformace z pohledu veřejného mínění     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce studuje dopad nestandardních vzdělávacích drah ne nerovnost v distribuci a alokaci dosaženého vzdělání. Pomoci multivariačních modelovacích technik, počítačové simulace a metody párováni podle propenzitních skórů (propensity score matching) ukazuje, že nestandardní vzdělávací dráhy nabízely nižší šance na dosazeni maturity a vstup na VS, ale tyto šance byly méně stratifikované podle socioekonomického zázemí studentů. Přednáška se týkala obecného vztahu ekonomických reforem a veřejného mínění. V prvé části se věnovala některým úvahám a pracím přisuzujícím pesimismu veřejnosti v postsocialistických státech rozhodující podíl na vzniku ekonomických problémů v průběhu jejich transformace. Ve druhé části pak na empirických datech ukázala, že veřejné mínění v ČR během transformace pouze odráželo reálný sociálněekonomický vývoj a že postoje veřejnosti měly spíše charakter konkrétní kritiky než plošného paušálního pesimismu.
  • Práce studuje dopad nestandardních vzdělávacích drah ne nerovnost v distribuci a alokaci dosaženého vzdělání. Pomoci multivariačních modelovacích technik, počítačové simulace a metody párováni podle propenzitních skórů (propensity score matching) ukazuje, že nestandardní vzdělávací dráhy nabízely nižší šance na dosazeni maturity a vstup na VS, ale tyto šance byly méně stratifikované podle socioekonomického zázemí studentů. Přednáška se týkala obecného vztahu ekonomických reforem a veřejného mínění. V prvé části se věnovala některým úvahám a pracím přisuzujícím pesimismu veřejnosti v postsocialistických státech rozhodující podíl na vzniku ekonomických problémů v průběhu jejich transformace. Ve druhé části pak na empirických datech ukázala, že veřejné mínění v ČR během transformace pouze odráželo reálný sociálněekonomický vývoj a že postoje veřejnosti měly spíše charakter konkrétní kritiky než plošného paušálního pesimismu. (cs)
  • This paper analyzes the effect of non-standard education trajectories on inequalities in the distribution and allocation of schooling. It employs multivariate statistical techniques, statistical simulations, and propensity score matching techniques and shows that non-standard trajectories offer lower chances for attainment, but those chances are less stratified on socioeconomic background characteristics. It appears that the The lecture referred to a general relation of economic reforms and public opinion. In the first part it was dedicated to some thoughts and works which impute to pessimism of public in post-socialist countries a key role in creation of economic problems in the course of their transformation. In the second part using empirical data it showed that during transformation public opinion in the Czech Republic only reflected a real social-economic development and that attitudes of public rather had a character of factual criticism than of flat all-inclusive pessimism. (en)
Title
  • Ekonomická transformace z pohledu veřejného mínění
  • Ekonomická transformace z pohledu veřejného mínění (cs)
  • Economic Transformation in the Public Opinion (en)
skos:prefLabel
  • Ekonomická transformace z pohledu veřejného mínění
  • Ekonomická transformace z pohledu veřejného mínění (cs)
  • Economic Transformation in the Public Opinion (en)
skos:notation
  • RIV/68378025:_____/05:00001198!RIV06-AV0-68378025
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z7028912)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 519749
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378025:_____/05:00001198
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • public opinion; eform; economy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4723B4C1AA83]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Červenka, Jan
  • Stachová, Jana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software