About: Long-term population decline of the Little Owl (Athene nocuta) in a core area of its distribution in Bohemia     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Sýček obecný je drobný noční predátor obývající zemědělskou krajinu. Jeho evropské populace v posledních dekádách výrazně poklesly a v mnohých místech úplně vymizel. Silný populační pokles byl zaznamenán i na našem území, avšak jeho současné rozšíření a populační trend je nedostatečně znám. Hlavním cílem této studie byl dlouhodobý monitoring sýčka obecného v centru jeho rozšíření v Čechách. V průběhu let 2000–2014 bylo zkontrolováno 261 lokalit na ploše 2677 km2 intenzivně obhospodařované zemědělské krajiny. Celkově bylo v letech 2000–2014 zaznamenáno 77 obsazených teritorií v 59 lokalitách, což představuje průměrnou populační hustotu 0,29 volajících samců na 10 km2. V současné době (r. 2014) ale průměrná populační hustota dosahuje hodnot 0,09 volajících samců na 10 km2. Lokálně byly zaznamenány oblasti s vyšší populační hustotou (%22lokální centra výskytu%22), kde v průběhu celého sledovaného období dosahovala průměrná populační hustota hodnot 1,52 volajících samců na 10 km2. Všechna pravděpodobná hnízdiště byla lokalizována v lidských sídlech (51% lidská zástavba, 48% zemědělské objekty a 1% průmyslové objekty). Dlouhodobý monitoring v některých oblastech umožnil porovnání populačních trendů sýčka během sledovaného období. Například na 11 lokalitách sledovaných během celého období byl zaznamenán 79% pokles počtu volajících samců. Pokles populace byl zaznamenán i z posledních let (2010–2014), kdy v 41 sídlech byla zaznamenána 56% redukce obsazených teritorií. Tento výrazný pokles vedl k fragmentaci jednotlivých oblastí výskytu, které jsou pak více ovlivněny řadou deterministických a stochastických faktorů. Management a známá efektivní ochranná opatření pro podporu současné populace sýčka obecného by měla být primárně soustředěna do obsazených lokalit a jejich okolí a tak podpořit lokální imigraci a tok genů mezi jednotlivými lokalitami/subpopulacemi.
  • Sýček obecný je drobný noční predátor obývající zemědělskou krajinu. Jeho evropské populace v posledních dekádách výrazně poklesly a v mnohých místech úplně vymizel. Silný populační pokles byl zaznamenán i na našem území, avšak jeho současné rozšíření a populační trend je nedostatečně znám. Hlavním cílem této studie byl dlouhodobý monitoring sýčka obecného v centru jeho rozšíření v Čechách. V průběhu let 2000–2014 bylo zkontrolováno 261 lokalit na ploše 2677 km2 intenzivně obhospodařované zemědělské krajiny. Celkově bylo v letech 2000–2014 zaznamenáno 77 obsazených teritorií v 59 lokalitách, což představuje průměrnou populační hustotu 0,29 volajících samců na 10 km2. V současné době (r. 2014) ale průměrná populační hustota dosahuje hodnot 0,09 volajících samců na 10 km2. Lokálně byly zaznamenány oblasti s vyšší populační hustotou (%22lokální centra výskytu%22), kde v průběhu celého sledovaného období dosahovala průměrná populační hustota hodnot 1,52 volajících samců na 10 km2. Všechna pravděpodobná hnízdiště byla lokalizována v lidských sídlech (51% lidská zástavba, 48% zemědělské objekty a 1% průmyslové objekty). Dlouhodobý monitoring v některých oblastech umožnil porovnání populačních trendů sýčka během sledovaného období. Například na 11 lokalitách sledovaných během celého období byl zaznamenán 79% pokles počtu volajících samců. Pokles populace byl zaznamenán i z posledních let (2010–2014), kdy v 41 sídlech byla zaznamenána 56% redukce obsazených teritorií. Tento výrazný pokles vedl k fragmentaci jednotlivých oblastí výskytu, které jsou pak více ovlivněny řadou deterministických a stochastických faktorů. Management a známá efektivní ochranná opatření pro podporu současné populace sýčka obecného by měla být primárně soustředěna do obsazených lokalit a jejich okolí a tak podpořit lokální imigraci a tok genů mezi jednotlivými lokalitami/subpopulacemi. (cs)
  • The Little Owl is a small-sized nocturnal farmland predator whose European populations have declined significantly in the last decades, with many regional populations now extinct or on the brink of extinction. Similarly the population in the Czech Republic has declined markedly, however, the current distribution of the species and its long-term trends in numbers are insufficiently known. The main aim of this study was to determine a longterm population trend of the Little Owl in the core area of its distribution in Bohemia. During the years 2000–2014, 261 localities were checked in northwestern Bohemia, covering the total area of 2677 km2 of intensively used agricultural landscape. In total, 77 occupied territories were recorded at 59 localities during the whole study period, representing the mean population density of 0.29 calling males per 10 km2. At present, the population density reaches only 0.09 calling males per 10 km2. Several high-density areas (%22local core areas%22), with the mean population density reaching 1.52 calling males per 10 km2, have been recorded. All expected breeding territories were located within human settlements (51% residential buildings, 48% agricultural buildings, 1% industrial facilities). Long-term monitoring in several areas enabled to assess population trend during the study period. For example, the population at 11 annualy monitored localities declined by about 79% during 2000–2014. The continual population decline is also known from recent years with 56% population reduction recorded at 41 localities. This rapid population decline resulted in fragmentation of subpopulations within the monitored area which are more prone to extinction due to deterministic and stochastic factors. Management efforts and known effective conservation measures to increase the Little Owl population should be primarily directed to recently occupied localities and their surroundings to support immigration and gene flow between individual subpopulations. (en)
Title
  • Long-term population decline of the Little Owl (Athene nocuta) in a core area of its distribution in Bohemia (en)
  • Dlouhodobý pokles početnosti sýčka obecného (Athene noctua) v jádrové oblasti jeho rozšíření v Čechách
  • Dlouhodobý pokles početnosti sýčka obecného (Athene noctua) v jádrové oblasti jeho rozšíření v Čechách (cs)
skos:prefLabel
  • Long-term population decline of the Little Owl (Athene nocuta) in a core area of its distribution in Bohemia (en)
  • Dlouhodobý pokles početnosti sýčka obecného (Athene noctua) v jádrové oblasti jeho rozšíření v Čechách
  • Dlouhodobý pokles početnosti sýčka obecného (Athene noctua) v jádrové oblasti jeho rozšíření v Čechách (cs)
skos:notation
  • RIV/68081766:_____/14:00437164!RIV15-AV0-68081766
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 50
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 11974
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081766:_____/14:00437164
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • core areas; distribution; management and conservation; population density (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [90466D82A10A]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sylvia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 50
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šálek, Martin
issn
  • 0231-7796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software