About: Cirkanuální a cirkadiánní vokální aktivita ptáků: metodické poznámky pro terénní studie     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In many species, we still do not know when they show distinct peaks of vocal activity and, on the other hand, when birds cease singing. We try to address these crucial questions and demonstrate some examples of vocal activity patterns in different bird species. Vocal activity of birds is highly variable, and, on the other hand, individual species tend to exhibit characteristic patterns of vocal activity. It is difficult to recommend an appropriate time of sampling. In general, samples should be taken at least several times over a wider time frame, however, the best time to sample depends on the studied species and locality. Avoid limiting your censuses to early morning hours only and concentrate your effort on extended time period from the twilight and sunrise through the later morning hours. Some species are best sampled in the evening or at night. Assessing the data obtained without detailed knowledge of patterns of vocal activity of birds may be biased in an unknown extent. (en)
  • U řady druhů ptáků chybí údaje o tom, kdy začíná a končí zpěv nebo volání daného druhu v rámci dne a sezóny a v kterou denní a sezónní dobu se druh ozývá nejintenzivněji . V příspěvku se na různých příkladech snažíme tyto charakteristiky popsat. Existuje značná variabilita vokálních projevů ptáků, na druhé straně však v průběhu vokální či instrumentální aktivity lze vysledovat určité charakteristiky. Pro terénní studie je velmi obtížné jednoznačně doporučit vhodné období. Obecně je důležité provést větší množství snímků v co možná nejširším časovém období. Zároveň není žádoucí soustředit se jen na časné ráno, obvykle lze využít širší ranní až dopolední období, u mnoha druhů naopak večer nebo různé části noci. Přesné načasování terénních prací je velmi závislé na tom, o jaké druhy nebo jejich skupiny a o jakou lokalitu se jedná. Vyhodnocení získaných údajů bez detailnější znalosti průběhu vokální aktivity může vést k jejich značnému zkreslení.
  • U řady druhů ptáků chybí údaje o tom, kdy začíná a končí zpěv nebo volání daného druhu v rámci dne a sezóny a v kterou denní a sezónní dobu se druh ozývá nejintenzivněji . V příspěvku se na různých příkladech snažíme tyto charakteristiky popsat. Existuje značná variabilita vokálních projevů ptáků, na druhé straně však v průběhu vokální či instrumentální aktivity lze vysledovat určité charakteristiky. Pro terénní studie je velmi obtížné jednoznačně doporučit vhodné období. Obecně je důležité provést větší množství snímků v co možná nejširším časovém období. Zároveň není žádoucí soustředit se jen na časné ráno, obvykle lze využít širší ranní až dopolední období, u mnoha druhů naopak večer nebo různé části noci. Přesné načasování terénních prací je velmi závislé na tom, o jaké druhy nebo jejich skupiny a o jakou lokalitu se jedná. Vyhodnocení získaných údajů bez detailnější znalosti průběhu vokální aktivity může vést k jejich značnému zkreslení. (cs)
Title
  • Cirkanuální a cirkadiánní vokální aktivita ptáků: metodické poznámky pro terénní studie
  • Cirkanuální a cirkadiánní vokální aktivita ptáků: metodické poznámky pro terénní studie (cs)
  • Seasonal and diel patterns of vocal activity in birds: methodological aspects of field studies (en)
skos:prefLabel
  • Cirkanuální a cirkadiánní vokální aktivita ptáků: metodické poznámky pro terénní studie
  • Cirkanuální a cirkadiánní vokální aktivita ptáků: metodické poznámky pro terénní studie (cs)
  • Seasonal and diel patterns of vocal activity in birds: methodological aspects of field studies (en)
skos:notation
  • RIV/68081766:_____/12:00383635!RIV13-GA0-68081766
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA206/08/0640)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • X
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 127261
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081766:_____/12:00383635
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • birds; field studies; seasonal and diel patterns; vocalizations (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2B04905A5258]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sylvia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 48
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Čapek, Miroslav
  • Kloubec, B.
issn
  • 0231-7796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software