About: Profits, losses and findings of the project in a simulated flight to Mars     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Participants in the project Mars -500 spent in isolation and confinement for over a year and a half of their life. During this time they virtually blasted of the Earth to reach Mars planet, land on it, pass over its surface three times and return back to the Earth. Experimental simulations (except the physical determinants such as microgravity and radiation) faithfully followed the expected run of a flight to Mars including the limited sources of supply (food, water, etc.), or communication delays. Which period of the flight to Mars, however, considered crew members as the most important and meaningful? Which moments were the hardest to cope and what was the crew missing for most? What the theme that six men during 520 days of isolation most discussed? In this part of the symposium will present some results of a qualitative survey of Mars-500. Our data were registered shortly after the longest simulation of flight to the Mars and thus represent an interesting testimony about the experience of international crew in isolation and confinement. (en)
  • Účastníci projektu Mars-500 strávili v simulovaném prostředí izolace více než rok a půl svého života. Za tu dobu stihli virtuálně odstartovat ze Země, doletět k Marsu, přistát na něm, třikrát se projít po jeho povrchu a vydat se na cestu zpátky k Zemi. Experimentální simulace, kromě fyzikálních determinant jakými jsou mikrogravitace či radiace, věrně kopírovala předpokládaný průběh letu na Mars, včetně omezených zdrojů zásob (jídla, vody ad.) či komunikačních prodlev. Které okamžiky letu na Mars však považovali samotní členové posádky za nejvýznamnější? Které chvíle se posádce nejhůře zvládaly či překonávaly a co posádka nejvíce postrádala? O čem si šestice mužů v průběhu 520 dnů nejčastěji povídala? V této části sympozia budou představeny některé výsledky kvalitativního šetření účastníků projektu Mars-500. Analyzovaná data byla pořízena krátce po ukončení dosud nejdelší simulace letu na Mars a přestavují tak zajímavé svědectví o zkušenostech a zážitku pobytu mezinárodní posádky v náročných podmínkách izolace.
  • Účastníci projektu Mars-500 strávili v simulovaném prostředí izolace více než rok a půl svého života. Za tu dobu stihli virtuálně odstartovat ze Země, doletět k Marsu, přistát na něm, třikrát se projít po jeho povrchu a vydat se na cestu zpátky k Zemi. Experimentální simulace, kromě fyzikálních determinant jakými jsou mikrogravitace či radiace, věrně kopírovala předpokládaný průběh letu na Mars, včetně omezených zdrojů zásob (jídla, vody ad.) či komunikačních prodlev. Které okamžiky letu na Mars však považovali samotní členové posádky za nejvýznamnější? Které chvíle se posádce nejhůře zvládaly či překonávaly a co posádka nejvíce postrádala? O čem si šestice mužů v průběhu 520 dnů nejčastěji povídala? V této části sympozia budou představeny některé výsledky kvalitativního šetření účastníků projektu Mars-500. Analyzovaná data byla pořízena krátce po ukončení dosud nejdelší simulace letu na Mars a přestavují tak zajímavé svědectví o zkušenostech a zážitku pobytu mezinárodní posádky v náročných podmínkách izolace. (cs)
Title
  • Profits, losses and findings of the project in a simulated flight to Mars (en)
  • Zisky, ztráty a nálezy v projektu simulovaného letu na Mars
  • Zisky, ztráty a nálezy v projektu simulovaného letu na Mars (cs)
skos:prefLabel
  • Profits, losses and findings of the project in a simulated flight to Mars (en)
  • Zisky, ztráty a nálezy v projektu simulovaného letu na Mars
  • Zisky, ztráty a nálezy v projektu simulovaného letu na Mars (cs)
skos:notation
  • RIV/68081740:_____/13:00426323!RIV14-GA0-68081740
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GAP407/11/2226)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 118789
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081740:_____/13:00426323
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • isolation; qualitative research; spaceflight (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [93EE6DC48458]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Poláčková Šolcová, Iva
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software