About: Změny pracovní dráhy v důsledku mobbingu: příběhy z vědy i odjinud     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mobbing (nebo také šikana na pracovišti) označuje opakované hostilní chování v pracovním kolektivu zaměřené na jednu nebo více osob, které shledávají obtížným se tomuto chování bránit. Jedná se o dlouhodobý proces sociální exkluze a stigmatizace jedince, jehož terčem jsou velmi často osoby vstupující na trh práce. Tyto osoby představují rizikovou skupinu z důvodů své nízké pozice v organizační hierarchii, nedostatku zkušeností a kontaktů a neznalosti poměrů v dané organizaci. Příspěvek na základě analýzy 37 narativních interview s oběťmi mobbingu ukazuje, že mobbing představuje klíčovou životní událost, která iniciuje zásadní změny pracovní dráhy. Popisuje různorodé způsoby, jimiž se mobbing promítá do pracovních drah akademických a neakademických pracovníků/nic, a to v kontextu souhry dalších faktorů, zejména genderu, věku, pozice v životním cyklu a oblasti pracovního uplatnění.
  • Mobbing (nebo také šikana na pracovišti) označuje opakované hostilní chování v pracovním kolektivu zaměřené na jednu nebo více osob, které shledávají obtížným se tomuto chování bránit. Jedná se o dlouhodobý proces sociální exkluze a stigmatizace jedince, jehož terčem jsou velmi často osoby vstupující na trh práce. Tyto osoby představují rizikovou skupinu z důvodů své nízké pozice v organizační hierarchii, nedostatku zkušeností a kontaktů a neznalosti poměrů v dané organizaci. Příspěvek na základě analýzy 37 narativních interview s oběťmi mobbingu ukazuje, že mobbing představuje klíčovou životní událost, která iniciuje zásadní změny pracovní dráhy. Popisuje různorodé způsoby, jimiž se mobbing promítá do pracovních drah akademických a neakademických pracovníků/nic, a to v kontextu souhry dalších faktorů, zejména genderu, věku, pozice v životním cyklu a oblasti pracovního uplatnění. (cs)
  • Mobbing (or workplace bullying) refers to persistent hostile communication directed at one or more individuals who have difficulty defending themselves, leading to the victimization of these individuals. Based on analysis of 37 narrative interviews with bullied workers (mostly academics), the author shows that targets of workplace bullying are often employees who have recently entered the labour market. These employees are particularly vulnerable to being bullied due to their low position in organizational hierarchy, their lack of experiences and social contacts within the organization, and their lack of knowledge of organizational culture. The author further shows that mobbing can initiate significant changes in the target’s work trajectory. Attention is paid to the ways in which mobbing effects target’s work trajectories with the intersections of gender, age, sexuality, position in the life-cycle, and other social categories. (en)
Title
  • Změny pracovní dráhy v důsledku mobbingu: příběhy z vědy i odjinud
  • Změny pracovní dráhy v důsledku mobbingu: příběhy z vědy i odjinud (cs)
  • Effects of mobbing on target’s work trajectory: stories from science and elsewhere (en)
skos:prefLabel
  • Změny pracovní dráhy v důsledku mobbingu: příběhy z vědy i odjinud
  • Změny pracovní dráhy v důsledku mobbingu: příběhy z vědy i odjinud (cs)
  • Effects of mobbing on target’s work trajectory: stories from science and elsewhere (en)
skos:notation
  • RIV/68081740:_____/11:00366782!RIV12-AV0-68081740
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GPP407/10/P146), Z(AV0Z70250504)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 243382
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081740:_____/11:00366782
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mobbing; work trajectories; higher education (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F6E33197BB66]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zábrodská, Kateřina
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software