About: Elektronický systém pro stabilizaci optického frekvenčního hřebene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Zařízení slouží pro stabilizaci optického hřebene podle přesného radiofrekvenčního (RF) normálu. Systém má stavebnicovou koncepci a lze jej přizpůsobit konkrétním podmínkám daným především úrovní, frekvencí a poměrem signál/šum zpracovávaných signálů. Srdcem zařízení je integrovaný obvod (IO) vyráběný firmou Analog DevicesTM AD9956, který na jednom čipu sdružuje generátor sinusového průběhu s přímou digitální syntézou (DDS), digitální fázový komparátor, tvarovače a programovatelné děličky vstupních signálů a řídící logiku. Zařízení dále obsahuje speciálně vyvinutou řídící elektroniku založenou na mikrokontroleru komunikující po sběrnici CAN. To umožňuje vzdálenou správu celé sestavy a realizaci automatizovaných experimentů se syntezátorem optických frekvencí. Tímto systémem je řízena repetiční či offsetová frekvence optického frekvenčního hřebene. Pro zajištění optimálních pracovních podmínek rychlého regulátoru 1. řádu představovaného AD9956 je sestava doplněna pomalejším regulátorem 2. řádu s velkým dynamickým rozsahem, který je realizován speciální 18-bitovou AD/DA kartou a programem v prostředí LabViewTM. Šířka pásma regulační smyčky může u realizovaného systému být až v řádu jednotek MHz, jediným limitujícím faktorem je rychlost ladění femtosekundového laseru.
  • Zařízení slouží pro stabilizaci optického hřebene podle přesného radiofrekvenčního (RF) normálu. Systém má stavebnicovou koncepci a lze jej přizpůsobit konkrétním podmínkám daným především úrovní, frekvencí a poměrem signál/šum zpracovávaných signálů. Srdcem zařízení je integrovaný obvod (IO) vyráběný firmou Analog DevicesTM AD9956, který na jednom čipu sdružuje generátor sinusového průběhu s přímou digitální syntézou (DDS), digitální fázový komparátor, tvarovače a programovatelné děličky vstupních signálů a řídící logiku. Zařízení dále obsahuje speciálně vyvinutou řídící elektroniku založenou na mikrokontroleru komunikující po sběrnici CAN. To umožňuje vzdálenou správu celé sestavy a realizaci automatizovaných experimentů se syntezátorem optických frekvencí. Tímto systémem je řízena repetiční či offsetová frekvence optického frekvenčního hřebene. Pro zajištění optimálních pracovních podmínek rychlého regulátoru 1. řádu představovaného AD9956 je sestava doplněna pomalejším regulátorem 2. řádu s velkým dynamickým rozsahem, který je realizován speciální 18-bitovou AD/DA kartou a programem v prostředí LabViewTM. Šířka pásma regulační smyčky může u realizovaného systému být až v řádu jednotek MHz, jediným limitujícím faktorem je rychlost ladění femtosekundového laseru. (cs)
  • The device is intended for stabilizing optical frequency combs with respect to high-grade RF oscillators. The whole designed system is modular and can be adapted to actual conditions given mainly by level, frequency and signal to noise ratio of the processed signals. The integrated circuit AD9956 manufactured by Analog Devices TM is the heart of the designed system. It integrates direct digital synthesis, digital phase comparator, limiters, programmable dividers and control logic into one chip. This specialized IC is accompanied by specially developed control electronics based on a microcontroller that allows communication via CAN bus. This allows remote management of the whole system and integrating it into complex automated experiments with optical frequency synthesizers. The device is used for stabilizing offset or repetition frequency of the optical frequency comb. To ensure best possible conditions for a fast first-order controller that is the AD9956 circuit the setup is extended by a slower second-order controller with a high dynamic range. This controller is built around a specialized 18-bit AD/DA card and a software application in LabViewTM environment. The bandwidth of the closed control loop can be up to single MHz. The only limiting factor is the tuning speed of the femtosecond laser. (en)
Title
  • Elektronický systém pro stabilizaci optického frekvenčního hřebene
  • Elektronický systém pro stabilizaci optického frekvenčního hřebene (cs)
  • Electronic system for stabilizing optical frequency comb (en)
skos:prefLabel
  • Elektronický systém pro stabilizaci optického frekvenčního hřebene
  • Elektronický systém pro stabilizaci optického frekvenčního hřebene (cs)
  • Electronic system for stabilizing optical frequency comb (en)
skos:notation
  • RIV/68081731:_____/13:00423135!RIV14-GA0-68081731
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GPP102/11/P819)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Funkční vzorek realizovaný při řešení grantu s předpokladem smluvního využití s ekonomickým přínosem i po jeho ukončení.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 72544
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081731:_____/13:00423135
http://linked.open...terniIdentifikace
  • APL-2013-10
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • optical frequency comb; stabilization electronics; digital; remote management; CAN (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6BD6AF6E15F9]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Referenční kmitočet fázového závěsu je odvozen z přesného radiofrekvečního normálu (typicky 10 nebo 100 MHz) a lze jej nastavovat pomocí obvodu přímé digitální syntézy v krocích o velikosti 1 Hz. Maximální pracovní kmitočet digitálního fázového komparátoru je 400 MHz. Pro integrační čas 10 000s byla vypočtena relativní stabilita lepší než 10-11.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hrabina, Jan
  • Lazar, Josef
  • Číp, Ondřej
  • Čížek, Martin
  • Mikel, Břetislav
  • Šmíd, Radek
  • Hucl, Václav
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software