About: Aspects of Kant's Distinction between Synthetic and Analytic Judgments     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The article's goal is to bring out the epistemological motivation of Kant's distinction between analytic and synthetic judgments. Two different subject-predicate relations are distinguished: the logico-se- mantical and the epistemological. Demonstrably, Kant knew instances of purely logico-semantical synthetic and analytic connections of con- cepts in a judgment. They do not qualify as epistemologically synthetic or analytic; consequently, Kant is not interested in them and they are not classifiable from the standpoint of Critique of Pure Reason, even though Kant offers some ways of understanding them in his Logic and in the Prolegomena. The article uses Kant's scattered remarks to presents three different kinds of synthetic judgments and two kinds of analytic judgments. (en)
  • V článku jsme se pokusili odlišit dvě kritéria syntetických a analy- tických soudů – logicko-sémantické a epistémické. To nám umožnilo rozlišit tři druhy případů, s nimiž se u Kanta setkáváme u syntetických soudů, a dva druhy soudů analytických, z nichž jeden – a sice soud čisté tautologie – může zastávat v analýze dvě odlišné role. Pro Kanta jsou bezpochyby paradigmatické ty soudy, které splňují obě dvě kritéria. Příležitostně je však schopen mluvit o zdánlivých soudech metafyziky, o syntetických soudech, které porušují zásadu sporu, o subjektivních soudech, které nerozšiřují naše objektivní poznání, o neužitečných tautologiích apod. Ve všech těchto případech lze stále ještě mluvit o syntetických a analytických soudech, ovšem jen ve smyslu, který jsme nazvali čistě logickým a který má epistémicky deficientní povahu. Domníváme se, že tyto distinkce mohou pomoci adekvátnější interpretaci konkrétních pasáží Kantova díla.
  • V článku jsme se pokusili odlišit dvě kritéria syntetických a analy- tických soudů – logicko-sémantické a epistémické. To nám umožnilo rozlišit tři druhy případů, s nimiž se u Kanta setkáváme u syntetických soudů, a dva druhy soudů analytických, z nichž jeden – a sice soud čisté tautologie – může zastávat v analýze dvě odlišné role. Pro Kanta jsou bezpochyby paradigmatické ty soudy, které splňují obě dvě kritéria. Příležitostně je však schopen mluvit o zdánlivých soudech metafyziky, o syntetických soudech, které porušují zásadu sporu, o subjektivních soudech, které nerozšiřují naše objektivní poznání, o neužitečných tautologiích apod. Ve všech těchto případech lze stále ještě mluvit o syntetických a analytických soudech, ovšem jen ve smyslu, který jsme nazvali čistě logickým a který má epistémicky deficientní povahu. Domníváme se, že tyto distinkce mohou pomoci adekvátnější interpretaci konkrétních pasáží Kantova díla. (cs)
Title
  • Aspects of Kant's Distinction between Synthetic and Analytic Judgments (en)
  • Aspekty Kantova rozlišení analytického a syntetického soudu
  • Aspekty Kantova rozlišení analytického a syntetického soudu (cs)
skos:prefLabel
  • Aspects of Kant's Distinction between Synthetic and Analytic Judgments (en)
  • Aspekty Kantova rozlišení analytického a syntetického soudu
  • Aspekty Kantova rozlišení analytického a syntetického soudu (cs)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/12:00384977!RIV13-GA0-67985955
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GAP401/11/0371)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 43
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 123775
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/12:00384977
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Brentano; conception of truth (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0DE3F2091211]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Reflexe : Filosofický časopis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janoušek, Hynek
issn
  • 0862-6901
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software