About: Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studie se zabývá problematikou přírodních náhražek používaných v českých zemích v době 1. světové války. Vedle různých přísad do mouky, jejichž analýzou se zabývali například Julius Stoklasa nebo Ivan Horbaczewski, se přírodní náhražky v rakousko-uherské monarchii týkaly ve velkém rozsahu také kávy, piva (respektive sladu), tuků, masa či zeleniny. Náhražky vyvolávaly ve značné části veřejnosti odpor a byly vnímány jako produkty %22bláznivých německých učenců%22. Naopak část vědců se snažila pro propagaci některých náhražek využívat odkazy na českou historii, především na období hladu v roce 1817. Většina náhražek ovšem zůstala jen ve fázi zkušebních provozů, široce využíván byl jen jejich zlomek.
  • Studie se zabývá problematikou přírodních náhražek používaných v českých zemích v době 1. světové války. Vedle různých přísad do mouky, jejichž analýzou se zabývali například Julius Stoklasa nebo Ivan Horbaczewski, se přírodní náhražky v rakousko-uherské monarchii týkaly ve velkém rozsahu také kávy, piva (respektive sladu), tuků, masa či zeleniny. Náhražky vyvolávaly ve značné části veřejnosti odpor a byly vnímány jako produkty %22bláznivých německých učenců%22. Naopak část vědců se snažila pro propagaci některých náhražek využívat odkazy na českou historii, především na období hladu v roce 1817. Většina náhražek ovšem zůstala jen ve fázi zkušebních provozů, široce využíván byl jen jejich zlomek. (cs)
  • This study deals with the issue of natural substitutes used in the Czech lands during the World War I. Beside various additives to flour, the analysis of which was performed e.g. by Julius Stoklasa and Ivan Horbaczewski , natural substitutes were also found for coffee, beer (and malt), fats, meat and vegetables. Substitutes provoked a backlash from a considerable part of the public, among whom they were perceived as the products of %22crazy German eggheads%22. On the other hand some scientists attempted to make use of the legacy of Czech history. But most substitutes remained at just the stage of experimental operations. (en)
Title
  • Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích
  • Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích (cs)
  • Concoctions of German professors - and back to ancestral experience. Natural food substitutes in the Czech lands during the First World War (en)
skos:prefLabel
  • Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích
  • Výmysly německých profesorů i návrat ke zkušenostem předků. Přírodní potravinové náhražky za 1. světové války v českých zemích (cs)
  • Concoctions of German professors - and back to ancestral experience. Natural food substitutes in the Czech lands during the First World War (en)
skos:notation
  • RIV/67985921:_____/12:00377667!RIV13-AV0-67985921
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z80770509)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178976
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985921:_____/12:00377667
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • World War I; food substitutes; physiology of nutrition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7502ECED71AD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Práce z dějin Akademie věd
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Franc, Martin
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1803-9448
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software