About: Zlomek Kroniky papežů a císařů Martina Opavského v muzeu v Kloboukách u Brna     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Rukopisný zlomek Kroniky papežů a císařů opavského rodáka, dominikána Martina, uložený v Městském muzeu v Kloboukách u Brna, je v knihovnách České republiky v pořadí již 25. exemplářem tohoto nejrozšířenějšího historického díla pozdního středověku. Pergamenový dvoulist o rozměru 30,5x23,5 cm lze na základě písma, jímž je kaligrafická knižní gotika, klást do 2. poloviny 14. století. Na zlomku jsou zapsány dvě pasáže z textu Kroniky týkající se pontifikátů Benedikta VII. - Silvestra II., na něž navazuje začátek vlády císaře Oty I. (fol. 1). Druhá pasáž zapsaná na fol. 2 obsahuje události konce vlády císaře Jindřicha II., na níž navazuje oddíl týkající se pontifikátů papežů Damase II. až Řehoře VII. Text Kroniky je členěn do padesátiletých, časově po sobě jdoucích bloků pontifikátů příslušných papežů, na něž navazuje stejný časový úsek vlád římských a německých králů a císařů.Takovéto vnitřní uspořádání Kroniky řadí kloboucký text do IV. třídy podle uspořádání zavedeném A.-D. v. den Brincken.
  • Rukopisný zlomek Kroniky papežů a císařů opavského rodáka, dominikána Martina, uložený v Městském muzeu v Kloboukách u Brna, je v knihovnách České republiky v pořadí již 25. exemplářem tohoto nejrozšířenějšího historického díla pozdního středověku. Pergamenový dvoulist o rozměru 30,5x23,5 cm lze na základě písma, jímž je kaligrafická knižní gotika, klást do 2. poloviny 14. století. Na zlomku jsou zapsány dvě pasáže z textu Kroniky týkající se pontifikátů Benedikta VII. - Silvestra II., na něž navazuje začátek vlády císaře Oty I. (fol. 1). Druhá pasáž zapsaná na fol. 2 obsahuje události konce vlády císaře Jindřicha II., na níž navazuje oddíl týkající se pontifikátů papežů Damase II. až Řehoře VII. Text Kroniky je členěn do padesátiletých, časově po sobě jdoucích bloků pontifikátů příslušných papežů, na něž navazuje stejný časový úsek vlád římských a německých králů a císařů.Takovéto vnitřní uspořádání Kroniky řadí kloboucký text do IV. třídy podle uspořádání zavedeném A.-D. v. den Brincken. (cs)
  • Manuscript fragment of the Chronicle of Popes and Emperors, compiled by Dominican Martin and deposited in the Municipal Museum in Klobouky near Brno, is already the 25th exemplar of the most wide-spread historical work from the late Middle Ages in Czech libraries. Sheepskin two-sheet (30,5 x 23,5 cm) could be dated according to its writing into the 2nd half of the 14th century. There are two passages related to pontificates of Benedict VII and Sylvester II, and to the beginning of rule of emperor Otto I (fol. 1). The second passage (fol. 2), contains events from the end of rule of emperor Heinrich II; a part regarding pontificates of popes Damas II and Georgius (Gregory) VII links to it. Text of the Chronicle is divided into blocks of 50 years of following pontificates, the same chronological segment of Rome and German kings and emperors is linked to it. Such internal order puts the Chronicle into the fourth class according to the system introduced by Anna-Dorothee van den Brincken. (en)
Title
  • Zlomek Kroniky papežů a císařů Martina Opavského v muzeu v Kloboukách u Brna
  • The Fragment of the Chronicle of Popes and Emperors of Martin of Troppau in the Museum in Klobouky u Brna (en)
  • Zlomek Kroniky papežů a císařů Martina Opavského v muzeu v Kloboukách u Brna (cs)
skos:prefLabel
  • Zlomek Kroniky papežů a císařů Martina Opavského v muzeu v Kloboukách u Brna
  • The Fragment of the Chronicle of Popes and Emperors of Martin of Troppau in the Museum in Klobouky u Brna (en)
  • Zlomek Kroniky papežů a císařů Martina Opavského v muzeu v Kloboukách u Brna (cs)
skos:notation
  • RIV/67985921:_____/07:00093778!RIV10-AV0-67985921
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z80770509)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 462572
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985921:_____/07:00093778
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Martinus Polonus; manuscripts; history (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4B4D05CCA69B]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Acta Univ. Carol., Philos. et histor. 1-2/2002, 16
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Inter laurum et olivam
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Petr, Stanislav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Karlova v Praze. Nakladatelství Karolinum
https://schema.org/isbn
  • 80-246-1120-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software