About: Meč s damaskovanou čepelí z hrobu 715 v Mikulčicích a jeho metalografický průzkum     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Průzkumu podrobený meč byl nalezen v hrobě 715 odkrytém v roce 1958 v rámci systematického archeologického výzkumu na akropoli raně středověkého hradiště v Mikulčicích u Hodonína. Vedle pohřbu asi 40 až 60 letého muže byly nalezeny kromě meče i nůž, sekera a zbytky ostruh. Meč se jednoznačně hlásí ke starokarolínským typům, můžeme jej řadit k Petersenovu typu H a jeho výrobu lze v absolutní dataci klást zhruba do 1. poloviny 9. století. Díky damaskované čepeli náleží ke zdobnějším variantám zbraně, které byl patrně již při výrobě vtisknut demonstrační ráz. Břity čepele jsou měkké, železné a jejich efektivní poocelení a tepelné zpracování je nedoložitelné. Čepel v důsledku celoželezné konstrukce také nedosahuje pevnostních vlastností svých celoocelových a ocelo-železných protějšků. Mezi doposud prozkoumanými mikulčickými meči představuje nález z hrobu 715 zbraň „staršího“ typu bez kvalitního ocelového nebo pooceleného jádra a dostatečně mohutných kvalitních břitů.
  • Průzkumu podrobený meč byl nalezen v hrobě 715 odkrytém v roce 1958 v rámci systematického archeologického výzkumu na akropoli raně středověkého hradiště v Mikulčicích u Hodonína. Vedle pohřbu asi 40 až 60 letého muže byly nalezeny kromě meče i nůž, sekera a zbytky ostruh. Meč se jednoznačně hlásí ke starokarolínským typům, můžeme jej řadit k Petersenovu typu H a jeho výrobu lze v absolutní dataci klást zhruba do 1. poloviny 9. století. Díky damaskované čepeli náleží ke zdobnějším variantám zbraně, které byl patrně již při výrobě vtisknut demonstrační ráz. Břity čepele jsou měkké, železné a jejich efektivní poocelení a tepelné zpracování je nedoložitelné. Čepel v důsledku celoželezné konstrukce také nedosahuje pevnostních vlastností svých celoocelových a ocelo-železných protějšků. Mezi doposud prozkoumanými mikulčickými meči představuje nález z hrobu 715 zbraň „staršího“ typu bez kvalitního ocelového nebo pooceleného jádra a dostatečně mohutných kvalitních břitů. (cs)
  • The investigated sword comes from Mikulčice Stronghold, which was one of the main power centres of the Gr. Moravian Empire created in the first third of the 9th century and abolished by invasion of Avars into Carpathian basin at the beginning of the 10th century. The weapon was lifted from the grave No. 715, in which also a knife, an axe, and remnants of spurs were found besides the sword. It is supposed, on the base of badly preserved skeleton, that the interred man died in age of 40-60. The sword is due to its general sturdy construction, a two-piece pommel, and a short guard, obviously related to the early-Carolingian types and could be roughly dated to the first half of the 9th century. The sword ranks rather among display weapons, because its pattern-welded blade, which was presumably never destined for frequent combat, was only iron in preserved cutting-edges, and any previous effective improvement by steel and subsequent heat treatment cannot be evidenced in the cutting lines. (en)
Title
  • Meč s damaskovanou čepelí z hrobu 715 v Mikulčicích a jeho metalografický průzkum
  • Pattern-welded sword from the grave No. 715, Mikulčice, and its metallographic examination (en)
  • Meč s damaskovanou čepelí z hrobu 715 v Mikulčicích a jeho metalografický průzkum (cs)
skos:prefLabel
  • Meč s damaskovanou čepelí z hrobu 715 v Mikulčicích a jeho metalografický průzkum
  • Pattern-welded sword from the grave No. 715, Mikulčice, and its metallographic examination (en)
  • Meč s damaskovanou čepelí z hrobu 715 v Mikulčicích a jeho metalografický průzkum (cs)
skos:notation
  • RIV/67985912:_____/08:00316139!RIV09-AV0-67985912
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z8002910)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 378225
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985912:_____/08:00316139
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sword; metallography; medieval (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [24F4EAEECC84]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Z dějiny hutnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hošek, Jiří
  • Košta, J.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7037-177-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software